Локомотив (Пд) води с 3 победи на вечния си съперник Ботев в досега изиграните градски дербита на ниво "А" група, показва безпристрастната статистика.

До този момент са се състояли общо 86 двубоя, като "черно-белите" имат 33 успеха срещу 30 на Ботев. 23 мача са завършвали наравно. Локомотив има предимство и в головата разлика, която е 109:103 в полза на "черно-белите". Още един рекорд в дербитата принадлежи на Локо (Пд). Легендата Георги Василев - Гочо е недостижим на върха в класацията на голмайсторите с 12 точни попадения, като след него се нарежда Динко Дерменджиев с 11 гола.

Другата легенда на Локо - Христо Бонев, е поразявал вратата на "жълтите" 6 пъти, като същия актив има и Иван Кънчев - Къната. С по 5 попадения в противниковата врата са се отчели Едуард Ераносян и Тодор Иванов.

С най-голям стаж в историята на градското дерби от състава на Локомотив са Гочо Василев (27 мача) и Христо Бонев (26). След тях се нареждат Станчо Бончев (20), Ганчо Пеев и Илко Бекяров (19), пише сайтът на "смърфовете".