Двама представители на България стигнаха до директен сблъсък за олимпийските квоти на европейската квалификация по борба в Баку.

При 57-килограмовите на свободния стил Георги Вангелов се наложи с туш над Камил Керимов (Украйна), след като до последните секунди резултатът бе равен 1:1 в полза на съперника му.

На полуфиналите петият от олимпийските игри ще излезе срещу Арин Тутрин, роден в Якутия, но състезаващ се за Беларус. 29-годишният му съперник е бронзов медалист от Мондиал 2021.Полуфиналните срещи започват от 17 часа, тази на Вангелов е втора по програмата.

В битка за олимпийската квота ще излезе и Ален Хубулов срещу Георги Мешвидишвили, роден в Грузия, но състезаващ се за Азербайджан. Срещата в категория до 125 кг е последна на тепиха.31-годишният му противник е двукратен бронзов медалист от европейски първенства.

През февруари Хубулов спечели бронз на континенталния шампионат в дебюта за България 

До момента Ален имам две победи на турнира. На старта се наложи над Генадий Кудинович (Германия) с 4:2, а след това преодоля и украинеца Хоцианивски със 7:5.

На крачка от полуфиналите остана Мирослав Киров, който направи изключително равностойна среща с 4-кратния европейски шампион Теймураз Салказанов и бе на път да поднесе сензацията.

До последните секунди резултатът бе 3:3 в полза на българския борец, осетинецът се хвърли за последно в атака и взе победната точка за 4:3 в полуфиналите при 74-килограмовите. Преди това европейският ни вицешампион от 2021-а започна с впечатляваща победа, като надви със 7:1 двукратния сребърен медалист от континентални първенства Залимхан Хаджиев, роден в Дагестан, но съсезаващ се за Франция. А на осминафиналите преодоля друг дагестанец, но с белгийски паспорт - Ибрахим Велиев, с 3:0.

Дебютантът в отбора ни Магомед Рамазанов стартира с трудна, но убедителна победа срещу Джошуа Мородион (Германия) - 7:2.

В четвъртфиналите обаче отстъпи пред световния вицешампион от по-горната категория Осман Нурмагомедов (Азербайджан) при 86-килограмовите.

 Микяй Наим (65) също отпадна, след като записа победа и загуба. В първия си мач европейският вицешампион надделя над Стефан Коман (Румъния) с 4:3, а в четвъртфиналите не успя срещу Максим Сакултан (Молдова), пети от световно и европейско първенство.

Биляна Дудова спечели втората олимпийска квота за България

Биляна Дудова спечели втората олимпийска квота за България

Спечели срещу французойката Амелин Дуаре на квалификационния турнир в Баку