Норвежецът Хенрик Кристоферсен спечели гигантския слалом в италианския зимен център Алта Бадия. Състезанието от Световната купа в алпийските ски беше проведено по съкратено трасе заради лошите метерологични условия.

Алберт Попов не можа да завърши в първия манш в Алта Бадия

Алберт Попов не можа да завърши в първия манш в Алта Бадия

Българинът се спусна с последния номер 63

Кристоферсен беше пети след първия манш с изоставане от 26 стотни от сънародника си Лейф Кристиан Нестволд-Хоуген. Във второто спускане Хенрик стана трети и записа сумарно време от 1:57.33 минута.

Втори се класира французинът Сиприен Саразен, който направи страхотно второ спускане и се изкачи с 20 места нагоре. Той изостана с 31 стотни след победителя.

Подиумът беше попълнен словенеца Жан Кранец, спуснал се два пъти равномерно. Кранец даде седми времена и в двата манша, но остана само на осем стотни зад Кристоферсен.

С победата си Кристоферсен излезе начело в генералното класиране с 343 точки. Втори е австриецът Винсент Крийхмайер, който е с 31 точки, а трети фаворитът за спечелването на Големия кристален глобус Алекси Пинтюро с 298 точки. Французинът днес беше трети селд първия манш, но след това падна на осма позиция.