Българската федерация по ски уважи тържеството по повод 70 години на катедра "Зимни спортове" на НСА "Васил Левски".

На юбилея в Аула "Максима" на Академията присъстваха президентът на федерацията Цеко Минев, неговият заместник Георги Бобев, координаторите на четирите направления Иван Каневчев, Емануела Фратева, Захари Сотиров и Веселин Цинзов, както и настоящите ни звезди Алберт Попов с треньора си Ивайло Борисов, и Радослав Янков със своя треньор Георги Атанасов.

Наш момък е ски бегач №1 на Балканите

Наш момък е ски бегач №1 на Балканите

Даниел Пешков защити титлата си в Балканската купа

Сред гостите бе и най-добрата ни сноубордистка от близкото минало Александра Жекова, както и първият ни медалист от зимна олимпиада Иван Лебанов.

Президентът на БФСки поздрави гостите и изтъква колко важна роля за развитието на зимните ни спортове е изиграла през годините катедрата.

Събитието събра в Аула Максима и още емблематични имена от представените в катедрата спортове: ски, ски бягане, сноуборд и биатлон.

Сред специалните гости бяха Екатерина Дафовска, Ирина Никулчина, както и председателят на федерацията по биатлон Атанас Фурнаджиев, и най-успешните треньори. Доц. Петър Янков представи интересни факти от историческото развитие на снежните спортове в България и от живота на катедрата.

Обучението по ски е част от висшето спортно образование още от 1942 г., със създаването на Държавното висше училище по телесно възпитание (сега НСА "Васил Левски"), където всички студенти задължително изучават практическия предмет "Ски", а първите преподаватели са възпитаници на западноевропейски университети.

През 1943 г. се провежда първият курс с 60 студенти на хижа "Алеко" - Витоша. Така от самото начало ски курсовете се превръщат в традиция за НСА "Васил Левски", формирайки ски култура за всички поколения студенти.

През 1953 г. се учредява катедра "Ски", като пръв неин ръководител става проф. Иван Стайков. По настоящем в катедра "Снежни спортове" се обучават студенти в пет основни олимпийски спорта, в трите образователно-квалификационни степени - бакалавър, магистър и доктор.