От CEV одобриха градовете домакини на Евроволей 2021. В надправарата ще участват отново 24 отбора, разпределени в 4 групи от по 6 отбора. Всяка от групите ще се играе в разлина държава - Полша, Чехия, Естония и Финландия.

Поляците като волейболна нация са предложили 3 града - Катовице, Гданск и Краков. Останалите градове-домакини са: Острава (Чехия), Талин (Естония) и Тампере (Финалндия). Все още не е ясно дали ще бъде допускана публика по трибуните.

Първите два отбора ще се класират за Мондиал 2022. Останалите квоти за световното, извън континенталните надпревари, ще бъдат раздадени на база световната ранглиста.

Полските градове ще бъдат домакини на 15 срещи в груповата фаза (Краков), четири мача от 1/8-финалите, два четвъртфинала (Гданск), както и полуфинали, и мачове за златния и бронзовия медал (в Катовице).

Острава (Чехия) ще бъде домакин на една от групите, както и на четири 1/8-финала и два четвъртфинални мача. Талин (Естония) и Тампере (Финландия) ще бъдат домакини на останалите групи - в Естония шампионатът е за първи път в историята. Столицата на Естония има богат опит в домакинството на големи международни спортни събития, включително финалната четворка на Европейската "Златна лига" през 2019 година.

Европейското първенство вече се е провеждало във Финландия през 1977 година и 1993 година. Тампере беше домакин на първенството през далечната 1977 година заедно с Хелзинки.

Родните национали, водени от Силвано Пранди и Николай Желязков, са в предварителна група "В" от евроквалификациите, като ще мери сили с домакините от Израел и Австрия. Надпреварата ще е в рамките на два турнира на израелска земя от 7 до 17 януари 2021 година. Провеждането им обаче е под въпрос с оглед на ситуацията с пандемията и е напълно възможно да бъде отложена за по-късно.

Александър Ляфтов: Можем да се противопоставим на Зенит, само да не сме притеснени

Александър Ляфтов: Можем да се противопоставим на Зенит, само да не сме притеснени

"Основният състав вече играем заедно от три-четири години"