Близо година няма заподозрян за финансовите неразбории във волейболната ни федерация. Прокуратурата започна разследване в края на миналия август след доклад за извършена финансова инспекция на Федерацията от Агенция за държавна финансова инспекция. От тогава до момента досъдебното производство за длъжностно присвояване е срещу неизвестен извършител.

В рамките на разследването се изяснява и дали са извършени престъпления във връзка с прилагането на Закона за обществените поръчки. Този въпрос бе повдигнат от бившия селекционер на волейнационалите ни Радостин Стойчев, който подаде оставка преди Олимпиадата в Лондон в знак на протест срещу шефа на Федерацията Данчо Лазаров и ръководството на БФВ.

Агенцията за държавна финансова инспекция заяви, че нарушенията са за непроведени обществени поръчки на стойност над 1,4 млн. лева. За тези нарушения са съставени 10 акта за административни нарушения, шест от които са директно към Данчо Лазаров, а четири са към БФВ като юридическо лице.

В тези поръчки влизат закупуване на самолетни билети, медикаменти и медицински консумативи за националните отбори, хотелиерски и ресторантьорски услуги, закупена спортна екипировка и ползване на автомобили. Освен това са установени и други нарушения като несъответствие между сумата, която БФВ е отчела като приход от Световната лига през 2011 година.

Федерацията е отчела, че е получила 541 607 долара, но на официалната интернет страница на FIVВ пише, че сумата, която трябва да получи България е 1 116 000 долара. Разследването продължава, като до момента е удължавано два пъти с по четири месеца, научи news.bg.

От държавното обвинение изразяват надежда до края на този месец да стигнат до конкретна личност. За целта обаче трябва да са изцяло готова назначената съдебно-счетоводна и икономическа експертиза.

Първоначалното заключение се оказало недостатъчно за разследващите и те поискали допълнително да се уточни на какво основание са преведени парите и по коя, респективно по чия банкова сметка е станало това.

Едва след това делото отново ще се докладва на прокурора, който да прецени достатъчни ли са доказателствата за повдигане на обвинение на конкретно лице. В хода на разследването са разпитани и десетина свидетели, сред които и шефът на Федерацията Данчо Лазаров, на този етап само като свидетел.