Николай Желязков стартира повече от успешно кариерата си като национален треньор на мъжкия национален отбор. Със съвсем млад състав той имаше за цел да остане в Лигата на нациите. България успя да го постигне и вече мисли за световното първенство.

Желязков даде интервю пред официалния сайт на БФ Волейбол.

Италианският шампион обяви привличането на българин

Италианският шампион обяви привличането на българин

Браво!

Изпълнихте мисията да останете в Лигата на нациите. Как ще оцените представянето на отбора?

- Като добро. С този млад състав запазихме правото си на участие в най-престижния турнир в момента. Най-много ме радва фактът, че през целия турнир нашият тим играеше по-добре. Имаше развитие. Израствахме като игра, поведение, отдаденост. Няма как да не се радвам и да не се зареждам с позитивна енергия. Разбира се, можеше да постигнем и повече. Бяхме близо до други победи. Но вече е минало и аз гледам реално на нещата. А те са, че представянето ни в Лигата на нациите е позитивно.

Имаше ли моменти на напрежение през тези два месеца?

- Няма как без напрежение на най-високото ниво. Най-вече то беше дали ще успеем да покажем най-доброто от себе си. В никакъв случай не е имало паника и страх, че може да изпаднем. Момчетата се справиха с всички трудности. В нашия тим изгряха нови звезди. И затова определям само като положително участието ни. Българската федерация по волейбол по никакъв начин не ни е притискала, а напротив - предостави най-добрите условия за работа. Даде на мен и екипа ми пълна свобода да работа и мога само да кажа едно голямо "Благодаря!"

От кои волейболисти сте най-доволен?

- В колективен спорт е трудно да отличиш единици. Всеки има принос за успеха ни. Дори тези, които са играли по-малко. Всички се влагаха по най-добрия начин в тренировъчния процес и имат заслуга за играта ни. Много от младите се представиха страхотно. Нямам забележки към нито един. Адмирации и за отбора, и за екипа.

Александър Николов направи трансфер в италианския шампион Лубе след края на Лигата на нациите. Ще успее ли там? Това ли е новата голяма звезда на България?

- Алекс е изключителен талант. На неговата възраст той е от калибъра на Матей Казийски. Освен всичко, което виждате в игра, момчето е сериозно до безкрай. Съсредоточен е в целите си. Аз нямам съмнение, че ще успее в Лубе. И не само ще е титуляр в италианския отбор. Единствено му пожелавам да е жив и здрав. Очаква го бляскаво бъдеще. Нека е все така устремен към това, което иска.

Колко важно е за българския волейбол, че двата ни национални отбора остават в Лигата на нациите?

- Тук искам да поздравя и женския национален отбор с целия треньорски екип. Лигата на нациите е най-високото ниво на волейбола. Тя ще позволи и на двата ни отбора да развиваме младите на най-високо ниво. Сега запазихме позициите си, догодина трябва да надградим. Тогава момчетата и момичетата ще имат повече опит.

Може ли да се каже, че основите на новия ни отбор са поставени?

- Абсолютно да! Правилното решение беше да се подмлади състава. Досега практиката да кърпим оголени места за всяко състезание доведе до низходящо представяне. Ако искаме да имаме отбор зад хоризонта, това е начинът. Поех риска и той се оправдава. Вярвам, че във времето ще се отплати.

Играхме без Цветан Соколов и Тодор Скримов. Ще бъдат ли готови за световното първенство?

- Разговарят днес и с двамата, а и с Алекс Грозданов. Добре са и тренират здраво. Живот и здраве ще са на линия за лагера, който започва на 21 юли. Ще сме в пълен състав и напълно подготвени.

Какво очаквате да направи България на световното?

- Първата цел е да излезем от групата. После имаме шансове за Топ 8. Ще се борим и смятам, че можем да го постигнем. В Лигата на нациите показахме, че имаме шансове срещу големите отбори. Сега е моментът да надградим и да започнем да ги побеждаваме.

"Лъвовете" загубиха от Китай в последния си мач от Лигата на нациите

"Лъвовете" загубиха от Китай в последния си мач от Лигата на нациите

С 1:3