Международният олимипйски комитет потвърди системата за волейболните квалификации за Летните олимпийски игри през 2008 година в Пекин, съобщи БТА. Новият формат е бил предложен от Международната волейболна федерация (ФИВБ).

Първите квоти ще се дават на турнира за Световната купа в Япония през ноември 2007 година. В плажния волейбол квалификациите ще започнат от 01.01.2007.

На Игрите в Пекин през 2008 г. ще има по 12 национални отбора при мъжете и при жените, а основната схема на плажа ще е с 24 двойки.

Китай печели директна квота като организатор. На турнирите за Световната купа в Япония през 2007 година (2-16 ноември за жените и 18 ноември - 2 декември за мъжете) се дават квоти на първите три отбора.

Пет квоти са за континенталните шампиони в периода от 01.12.2008 до 15.01.2008. За да се организира първенство на дадена конфедерация, в него трябва да има поне четири национални отбора.

Останалите три квоти се разпределят чрез допълнителни квалификационни турнири (един при жените и три при мъжете).

При плажния волейбол за олимпийската ранглиста се вземат осемте най-добри резултата от турнири от Световните серии, световни първенства, както и признати от ФИВБ финали на континентални първенства. От всяка страна може да има максимум по две двойки.