И Русе може да стане домакин на европейското по волейбол през 2015-а, ако догодина се завърши многофункционалната спортна зала в града. Това съобщи легендарният играч и вицепрезидент на федерацията и БОК Любо Ганев. Той смята, че с предвидените 5 000 места залата ще покрие задължителните критерии.

Арената във Варна няма нужния капацитет, а сторителството на пловдивския "Колодрум" е замразен.

“Шансът не трябва да се изпуска, надявам се, че парите за строителство ще бъдат осигурени”, уточни Ганев. Премиерът Пламен Орешарски вече обяви, че държавата може да помогне за залата в крайдунавския град.

“Последните разговори са от бюджета да се отпуснат част от нужните 9 милиона лева, за да се покрие залата до края на тази година”, обясни Венцислав Калчев, областният управител на Русе.

Останалите средства ще се заложат в проектобюджета за 2014-а. “Арена Армеец-2” в Русе се строи като първия голям публично-частен проект в България, но от 2 г. работата спря заради кризата. Досега са вложени 14 328 427 лв. Ако строителството се поднови частният инвеститор “Мол Русе инвест” ООД ще получи нова кредитна линия от 15 млн. лв. Залата е ипотекирана заедно с отстъпеното право на строеж срещу 18 млн. лв. кредит.

Очакваните 9 млн. лв. от държавата трябва да покрият част от заема с условието подземните гаражи на залата да станат общински. В “Проект Русе” общината участва като акционер с апортна вноска на терена, информира "Труд".

Първоначално комплексът “Гранд плаза” включваше мол с подземен паркинг и 1200 паркоместа, 5-звезден хотел и бизнес център. Заради ограниченото финансиране обаче може да се довърши само многофункционалната спортна зала