Българският национален отбор по волейбол победи драматично Чехия с 3:2 (10:25, 25:23, 25:18, 24:26, 11:15) на Евроволей 2021. "Лъвовете" поведоха в класирането преди изиграването на втория мач от групата за деня - между Италия и Черна гора. 

След изключително силния първи гейм играта на родните волейболисти бе на двата полюса. Във втората част нашите имаха шанс да преодолеят съперника, но последва отпускане, съобщава bgvolleyball.com. Това мобилизира чехите им даде криле. Повратен момент бяха ключовите последни минути на решителната четвърта част, в които Мартин Атанасов и Тодор Скримов бяха главни герои. Атанасов бе страхотен в атака и продължи така до края.

В тайбрека българските национали бяха доминиращи и надделяха над противника.

Българските национали тръгнаха ударно в срещата, повеждайки с 3:0. Момчетата на Силвано Пранди имаха пълен превес във всички елементи и закономерно се откъснаха от съперника. Преднината нарасна постепенно, като противникът не успя изобщо да се противопостави.

Това мотивира чехите впоследствие - играта тръгна точка за точка, след което домакините поведоха, благодарение на силния си сервис. Играта им се подобри на всички елементи. Доминацията им, макар и крехка, се запази през цялото време, въпреки съпротивата на родните представители. Силни изяви на Мартин Атанасов и Цветан Соколов изравниха резултата (21:21), но чехите продължиха окрилено и спечелиха гейма.

Мотивираната игра на домакините продължи и в третата част. Посрещането ни се пропука, а това не позволи да организираме и добре атаката си. Нашите момчета съумяха да намалят разликата на две точки, но това не помогна. Състезателите на Иржи Новак не се отпуснаха и продължиха да тормозят "лъвовете" с атаката и блокадата. Появата на терена на Николай Колев, Велизар Чернокожев и Владимир Станков за кратко промени положението, но чехите останаха непоколебими и просто довършиха започнатото, излизайки напред в резултата.

Играта тръгна точка за точка в решителния четвърти гейм, след което домакините поведоха. Възходящата им линия продължи през цялото време, но в ключовите моменти "трикольорите" набраха инерция и заиграха по-мобилизирано. Тодор Скримов се превърна в герой за тима ни, като направи три поредни аса, с което изравни резултата за 23:23. Противникът се обезкуражи и се оказа безсилен пред страхотните атаки на Мартин Атанасов, които донесоха успеха в гейма. Волейболистите на Силвано Пранди показаха воля и характер и надделяха психологически над чехите.

В тайбрека отначало двата тима започнаха равностойно, но постепенно нашите успяха да наложат волята си. Съперникът загуби увереността си и допусна повече грешки. Блокадата на "трикольорите" заработи по-добре, както и играта ни на всички останали елементи. Цветан Соколов и съотборниците му се поздравиха с успеха след 15:11 и крайното 3:2 гейма.