Министърът на младежта и спорта Весела Лечева връчи почетни плакети на медалистите от Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван, Армения и на техните треньори.

Почетни плакети получиха Карлос Насар, извоювал за България титлата в категория до 89 кг, Ангел Русев - златен медалист в категория до 55 кг, и личният му треньор Радослав Атанасов, Васил Маринов - спечелил сребърен медал в изхвърлянето в категория до 109 кг и личният му треньор Никола Колев.

Наградени бяха също бронзовият медалист в категория до 61 кг Иван Димов и Габриел Маринов, спечелил бронза в изтласкването в същата категория, Божидар Андреев - носител на бронзов медал в изхвърлянето в категория до 73 кг и личният му треньор Пламен Братойчев, както и бронзовият медалист в изтласкването в категория до 67 кг Валентин Генчев.

За приноса им към успехите на българските състезатели на Европейското първенство по вдигане на тежести в Ереван министър Лечева връчи плакети на Иван Иванов -изпълняващ длъжността главен треньор на националните отбори, и на Борислав Налбантов. На церемонията по награждаването в ММС присъства и Ариф Маджид - председател на Българската федерация по вдигане на тежести.

Весела Лечева информира състезателите и техните треньори, че ще получат своите премии за успеха на Европейското първенство, които са в общ размер от 150 000 лева.

"Българските щанги изминаха един много дълъг и труден път. Поздравявам състезателите и треньорите за това, че успяха да докажат, че България има своето място на най-високите световни и европейски върхове. Очаквам от новото ръководство да даде решения на много въпроси и поставени нерешени проблеми. 2023-а е предолимпийска година, предстоят много важни състезания, на които щангистите трябва да извоюват квоти за участие в Олимпийските игри в Париж през 2024 г.

Ние като екип на Министерството на младежта и спорта ще направим всичко необходимо, състезатели и треньори да се чувстват спокойни за това, че тяхната подготовка и участие във важните състезания ще бъде обезпечена", каза Лечева.

"Направили сме разчет на премиите, които ще получат състезателите и целият екип в рамките на близо 150 000 лева. Те ще бъдат изплатени в рамките на няколко дни", добави министърът на младежта и спорта.