Инвестиционният фонд на Саудитска Арабия (PIF) иска да навлезе и в световния тенис, както го направи във футбола. Според твърдение на британския вестник "Telegraph", страната е подготвила оферта от един милиард долара, на която трябва да се отговори най-късно до 90 дни, според която Саудитска Арабия ще спонсорира всички турнири, с изключение на тези от Големия шлем и при мъжете и при жените.

Идеята е да се създаде Premium Tour, за който се говори на Индиън Уелс. Директорът на ATP Андреа Гауденци помоли директорите на Мастърс турнирите да останат на срещата, след като четиримата директори на турнирите от Големия шлем я напуснаха.

Освен, че ще инвестира един милиард долара, Саудитска Арабия иска да организира Мастърс турнир, който да се проведе през първата седмица на годината. Гауденци приема предложението, но против е изпълнителният директор на Тенис асоциацията на Австралия Крейг Тайли, който смята, че това би повлияло на Обединената купа, както и на статуса на Australian Open.

В момента съществува конфликт между двата влиятелни фактора в световния тенис, но предвид финансовата мощ на саудитците, вероятно не е далеч денят, в който всички различия ще бъдат изгладени. Миналия месец беше подписано споразумение с PIF, според което той стана спонсор на турнирите от ATP и мнозина виждат в това само началото на сътрудничество и отваряне на вратите за милиардерите от Близкия изток. Арабите вече организираха няколко демонстративни мача с големи парични награди, в които участваха едни от най-добрите тенисисти в света и легенди на този спорт.

Саудитска Арабия нахлува мощно и в тениса

Саудитска Арабия нахлува мощно и в тениса

Организират демонстративен турнир с най-големите звезди