Роджър Федерер победи Марин Чилич на финала на Australian Open 2018 със 6-2, 6-7(5), 6-3, 3-6, 6-1. Мачът продължи 3 часа и 3 минути, като хърватинът оказа сериозна съпротива.

НА ЖИВО: Роджър Федерер - Марин Чилич 6-2, 6-7(5), 6-3, 3-6, 6-1
на живо

Роджър Федерер - Марин Чилич: 6-2, 6-7(5), 6-3, 3-6, 6-1

Швейцарецът преследва 20-а титла от Големия шлем

Марин Чилич е единственият тенисист успял да вземе сет на Федерер тази година в Мелбърн. Той дори успя за момент да притесни именития си съперник, но в края загуби концентрация и трябваше да се предаде.

Мачът започна със светкавичен първи сет, продължил само 24 минути. "Маестрото" дръпна с 4-0, след като загуби само 3 точки за 11 минути. След това беше формалност  затварянето на частта.

Вторият сет беше най-дълъг. В него до пробиви не се стигна. Федерер печелеше лесно геймовете, докато Чилич успяваше трудно да се измъква. Но тайбрекът отиде на сметката на хърватина след 59 минути игра.

Снимка 336860

Източник: GettyImages

В трета част играта беше равностойна. Федерер успя да пробие за 4-2, успокои се и лесно поведе с 2-1.

"Маестрото" направи брейк рано в четвъртата част и си помисли, че мачът е свършил. Чилич нямаше какво да губи, натисна и накара съперника си да бърка. В този период хърватинът доминираше и след два пробива доведе мача до пети сет.

В началото на решителната част Чилич достигна до две точки за пробив. Федерер изглеждаше смутен, но се мобилизира и успя да измъкне подаването си.

Снимка 336861

Източник: GettyImages

Под влияние на изпуснатите шансове Марин направи две двойни грешки, загуби подаването си, а оттук и мача. За Федерер беше рутинна процедура затварянето на срещата. Той проби още един път и спечели петия сет със 6-1.

Роджър Федерер вече има 6 титли от Australian Open, с което изравни рекорда на Род Лейвър и Новак Джокович. "Маестрото" не е №1 в ранглистата на ATP, защото играе в по-малко турнири. Но скоро и това ще стане.

Снимка 336862

Източник: GettyImages