"След като мачът вече е в историята, мога да кажа, че предпочитах да спечеля победа №1000 в тениса точно по този начин - трудно в три сета, под голямо напрежение, при тежки условия на корта и срещу страхотен съперник", призна Роджър Федерер след триумфа с 6:4, 6:7(2), 6:4 над Милош Раонич на финала в Бризбейн.

Успехът превърна Маестрото в едва третия играч в историята с четирицифрен брой победи в професионалния тур след Джими Конърс (1253) и Иван Лендъл (1071).

"Сега постижението ми означава много повече за мен, отколкото ако бях спечелил рутинно с 6:4, 6:4, какъвто шанс имаше в един момент в двубоя - обясни Роджър. - Удоволствието да оцелееш в три сета е доста по-голямо. Играл съм в наистина много мачове през годините и да стигна този връх е уникален успех за мен. Никога няма да забравя днешния финал."

А въпреки че остави сърцето си на корта и това не стигна за трофея, Раонич намери сили да се пошегува: "Всички знаехме, че днес Роджър е на крачка от победа №1000. Но докато загрявахме и чух по уредбата всичките му титли си помислих, че днес той играе за успех №2000! Така че мисля, че е време той да се стегне малко!"

За самия двубой Милош коментира: "Беше страхотна битка. Задържах се в мача и направих всичко, на което съм способен на корта. Дадох си шанс за победа, въпреки че изоставах със сет и пробив и това показва, колко съм се развил като тенисист. Ако бях изпаднал в подобна ситуация преди няколко месеца, доста бързо щях да напусна корта с поражение."