Патрик Муратоглу, който тренираше Григор Димитров през 2012 година направи обстоен анализ на играта на българина и неговите шансове в тазгодишното издание на "Ролан Гарос". Специалистът е анализатор за Евроспорт, една от телевизиите по които може да бъде наблюдавана надпреварата в България.

Мачът на Григор Димитров най-дълъг и оспорван през вчерашния ден на "Ролан Гарос"

Мачът на Григор Димитров най-дълъг и оспорван през вчерашния ден на "Ролан Гарос"

Александър Зверев и Кей Нишикори също се потиха по пет сета

"Клеят определено не е най-добрата настилка за Григор Димитров. Той никога не е преминавал третия кръг на "Ролан Гарос", а тази година отпадна още в първия кръг на турнирите в Мадрид и Рим. Най-явни са проблемите при сервиса му Григор е загубил 24% от сервис геймовете си, а в 56% от случаите е бил изправен пред пробив.

Вторият сервис на Димитров е по-добър, но дори тогава му липсва достатъчно скорост. Средната скорост на втория му сервис на турнирите на клей тази година е 152 км/ч, което е доста по-малко от скоростта при Доминик Тийм (162 км/ч) и Александър Зверев (164 км/ч). Това се дължи на техниката при сервиса му. Подготвяйки се за удара, лакътят на Димитров остава доста ниско значително по-ниско в сравнение с това, което се наблюдава при Роджър Федерер, който използва идентична техника. Времето, което българинът губи при замаха, не може да бъде наваксано и поради тази причина сервисът губи скорост.

Този бавен сервис съвсем очевидно улеснява противниците му при ретура в тези ситуации Димитров е отиграл само 23% от следващите топки в рамките на корта. В мача му срещу Рафаел Надал на турнира в Монте Карло испанецът спечели 74% от точките при втори сервис на Димитров. Ясно е, че ако иска да направи нещо голямо на "Ролан Гарос", Григор трябва много сериозно да поработи върху този елемент от играта си".