Австралия отмени визата на Новак Джокович за втори пореден път заради правото му да остане в страната неваксиниран.

Решението на министъра на имиграцията Алекс Хоук означава, че сърбинът трябва да бъде депортиран. Въпреки това 34-годишният балканец може да започне още едно юридическо предизвикателство, за да остане в страната. №1 в света на тениса е включен в схемата на Australian Open, който започва в понеделник.

"Днес анулирам визата, притежавана от г-н Новак Джокович от съображения за здраве и добър ред, въз основа на това, че това беше в обществен интерес", каза министърът в изявление.

Циципас: Заради Джокович ние, които спазваме правилата, изглеждаме пълни глупаци

Циципас: Заради Джокович ние, които спазваме правилата, изглеждаме пълни глупаци

Мнението на гръка

Този ход също означава, че Джокович вероятно ще бъде изправен пред тригодишна забрана за получаване на нова австралийска виза. Настоящиат документ за влизане в страната беше отменен за първи път малко след пристигането му в Мелбърн на 6 януари, след като служители на австралийските гранични сили казаха, че той "не е успял да предостави подходящи доказателства", за да получи освобождаване от ваксина.

Имаше и огромна реакция от страна на някои австралийци, които са живели под дълги и строги ограничения на Covid, че Джокович е бил допуснат, въпреки че не е бил ваксиниран.

Той беше задържан, прекара часове на имиграционен контрол на летището и след това живя дни в имиграционен хотел. Дни по-късно визата му беше възстановена от съдия, който разпореди освобождаването му, като постанови, че граничните служители са пренебрегнали правилната процедура при пристигането му, но в петък вечерта в Мелбърн г-н Хоук отмени визата на Джокович по силата на правомощия в Закона за миграцията на Австралия.