Световната федерация по тенис (ITF) трябва да пусне Сесил Каратанчева в Казахстан. Както е известно, втората ни ракета избра предложението на азиатската държава да стане нейна гражданка. Това обяви в петък баща й Радослав.

19-годишната Сесил отказа да се състезава повече за България срещу 65 000 долара годишно, които й предлагат от новата й родина. Тази сума не включва бонусите за участие във Фед Къп - неофициалното отборно първенство в женския тенис, и допълнителни премии за престижни победи.

Според регламента на ITF няма пречка за смяна на гражданството, нито пък се изплаща неустойка на първата страна на тенисистката, в случая България. Необходимо е обаче да се задвижи процедура по смяната на националността, инициатор за която трябва да бъде новата държава на състезателката, а именно - Казахстан. Така в родната централа най-вероятно ще се получи запитване, а може и да ни бъде поискано разрешение Сесил да играе под друг флаг. Последната дума ще имат световните босове.

Случаят „Каратанчева" не е прецедент в родния тенис. Както е известно, светилото Мануела Малеева, стигнала до №3 в световната ранглиста, избра да играе за Швейцария. Най-голямата сестра от прочутата фамилия дори спечели „Хопман Къп" - неофициалното световно първенство за смесени тимове, за новата си родина - през 1992 г. заедно с Якоб Хласек.

„Топспорт" научи, че от българската федерация по тенис и Държавната агенция за младежта и спорта (ДАМС) са били готови да дадат на Сесил и баща й Радослав сума, близка до 65-те хиляди долара, осигурени от Казахстан. Била е гласувана и премия за участието на Каратанчева в турнира за Фед Къп от името на България. Сега обаче Сесил остава без тези пари.