Григор Димитров загуби за втори път в рамките на шест дни от световния №1 Рафаел Надал. Българинът беше равностоен, но допусна решителен пробив в третия сет и отстъпи с 4-6, 7-6 (4), 3-6. Това е десети неуспех за хасковлията от единадесет изиграни мача с именития си съперник.

Двамата играха тенис на изключително високо ниво. Концентрацията се оказа решаваща в края. Утре Рафаел Надал ще играе с хърватина Марин Чилич за място на финал в Шанхай.


За разлика от миналата седмица в Пекин, Григор започна равностойно от началото на мача. Той сервираше много силно, въпреки че загуби малкото остри разигравания. Надал печелеше по-лесно сервис геймовете си и натисна подаването на Григор след 3-3.

Димитров отвърна със страхотен тенис. За съжаление последните две точки в деветия гейм бяха изработени от "Матадора от Майорка". Пробивът беше затвърден бързо за 4-6 след 43 минути.

Българинът не се смути и запази самообладание и концентрация. В петия гейм на втория сет той се спаси след много хубаво воле на мрежата, когато и двамата можеха да спечелят точката. Последва ас и ново добро разиграване.

Втората част се реши в тайбрек. До него се стигна след по-лесни сервис геймове за испанеца и по-трудни за хасковлията.

Решителната игра започна с мини пробив за испанеца. Той поведе с 3-0 и 4-2. Тогава малко неочаквано Рафа се смути направи грешки, докато българинът беше като гранит и реализира страхотни уинъри.

Снимка 317563

Източник: GettyImages

И третият сет се различаваше драстично от този в Пекин. Надал започна със силни сервиси, но Димитров не загуби концентрация и отговори със същото. Качеството на играта продължи да е много високо и трудните разигравания приключваха с поделен успех.

В петия гейм Григор натисна, но не можа да пробие. След това неочаквано се срина. Той направи две двойни грешки и си затрудни подаването. Два прибързани аута след неособено добри ретури на Надал направиха пробивът, с който мача приключи на практика.

Испанецът загуби само три точки при последните си два сервис гейма. И трите от негови грешки. През останалото време сервираше безпощадно. Борбата продължи 2 часа и 32 минути.

Точките в мача са 89 на 102. Разликата дойде от реализираните втори сервиси. При тях Надал достигна до 71%, докато Димитров беше ограничен на 50%. Асовете са 13 на 6, а двойните грешки - 4 на 2. За съжаление две от тях дойдоха в гейма, който реши срещата.

Григор Димитров изигра поредния си оспорван мач с Рафаел Надал. Той винаги печели сет срещу световния №1, но все малко не му достига да се изравни с най-добрите.

За съжаление и при третия път през тази година стомната не можа да се счупи...

Снимка 317564

Източник: GettyImages