Григор Димитров победи френския тенисист Грегоар Барер с 6-3, 6-2, 6-2 и се класира за втория кръг на "Ролан Гарос" 2020. Българинът доминираше в мача, продължил 2 часа и 4 минути, като имаше известни колебания в началото на срещата. Французинът така и нямаше идея как да противостои на мощната и подредена игра на Димитров.

Григор Димитров - Грегоар Барер, на живо
на живо

Григор Димитров - Грегоар Барер 6-3, 6-2, 6-2, добро начало на "Ролан Гарос" 2020

Хасковлията има една загуба от днешния си съперник

Мачът започна с голямо закъснение , породено от падналия дъжд. Двамата излязоха на корт №14 след 20:00 часа българско време, но тази година има сложено осветление в Париж и двубоят не се наложи да бъде отлаган за утре.

Чакането оказа лошо влияние върху концентрацията на Димитров и той подари пробив на съперника си в първия гейм. Барер отговори също със слаби сервиси, но грешките на хасковлията не му дадоха възможност да върне веднага брейка.

Последваха четири гейма, в които ясно си пролича разликата в класите. В тях Барер спечели само две точки. Една след ретур уинър и една след двойна грешка на Григор. Българинът си правеше каквото иска н корта. Или завършваше, или изчакваше грешка на съперника.

В седмия гейм Григор отново леко се разконцентрира и трябваше да наваксва изоставане. Той се измъкна с добри комбинации след сервис. Осмият гейм беше подарен от Димитров в стил Федерер.

Все пак сетът не беше спечелен толкова лесно. Хасковлията поведе с 40-0 и се отпусна. Французинът успя да изравни и трябваше да дойде шестият сетбол, при който сервисът на Григор се оказа неразгадаем ребус за Грегоар. Частта продължи 41 минути и завърши при резултат 6-3.

Снимка 498380

Източник: GettyImages

Българинът се успокои в началото на втория сет. Французинът също разбра накъде отиват нещата и заигра по-добре. Това доведе до две възможности за пробив за Барер във втория гейм.

Григор се спаси с отличен сервис първия път и след това с много точни слайсове. В следващата партия на практика се реши мача. Димитров проби след търпеливи разигравания водещи до грешки на Барер. В последната точка хасковлията демонстрира класата си след много къс диагонал. след като беше привикан на мрежата.

Последва най-слабия гейм за Димитров в мача. Той се самопроби след две двойни и две непредизивкани грешки. Но веднага удари отново след слаби сервиси на противника. Нов пробив и 3-2.

Играта съвсем се успокои и при боксов мач наставникът на Барер щеше да хвърли кърпата. Димитров се отпусна и играеше много разнообразно, като грешеше от време на време, колкото да удължи срещата.

След нов пробив вторият сет беше спечелен с 6-2 за 38 минути.

В турнирите от "Големия шлем" се играе във формат 3 от 5 сета. В този двубой това се оказа чиста формалност.

Димитров направи брейк за 2-1 в третата част след дълъг и хаотичен гейм. Барер се опитваше да разнообразява играта си, но така и нямаше ясна идея какво прави.

Григор затвърди пробива, като по средата на гейма отново смени ракетата си. Това той направи няколко пъти в мача след слаби отигравания.

Предпоследната партия в двубоя се оказа най-дългата. В нея имаше общо 20 разиграни точки, като Барер направи 3 двойни грешки. Двамата се надпреварваха да бъркат, но все пак в този показател Грегоар имаше превъзходство.

Резултатът стана 5-2 и Димитров трябваше да сервира за мача. Той допусна изоставане за 0-30. Веднга след това хасковлията заби едва втория си ас в мача.

Францизинът направи една хубава точка за 15-40. Това ядоса Димитров, който направи два отлични форхенда, както и два прекрасни сервиса. Предпоследният отново беше ас.

Така Григор Димитров ще играе във втория кръг в четвътък със словака Андрей Мартин, сразил за по-малко от два часа първата ракета на Португалия Жоао Соуза със 7-5, 6-1, 6-2.

Снимка 498378

Източник: GettyImages