Дoминик Тийм се класира за финала на  Australian Open 2020, където ще играе в неделя с Новак Джокович. Австриецът се наложи над Александър Зверев с 3-6, 6-4, 7-3(3), 7-6 (4) за 3 и часа и половина на "Род Лейвър Арена".

Зверев доминираше в началото и с пробиви в седмия и деветия гейм взе първата част. В началото двамата си размениха по един брейк, като тези геймове бяха изключително оспорвани.

Новак Джокович спечели епичната битка с Роджър Федерер и е на финал на Australian Open!

Новак Джокович спечели епичната битка с Роджър Федерер и е на финал на Australian Open!

"Маестрото" имаше предимство само до средата първия сет

Във втората част Тийм успя да дръпне с 3-1, но допусна рибрейк и резултат беше изравнен. Седмата партия се оказа ключова и в нея Доминик проби на 15. При 5-4 за австриеца, Зверев можеше на двапъти да пробие. Тийм все пак се спаси и измъкна дългия гейм, а с него и сета с 6-4.

Доминик продължи да доминира и отново взе подаването на съперника си за 2-1. Следващите три гейма бяха много дълги и оспорвани. Зверев успя да върне пробива за 3-3. Германецът усети разколебаването на съперника си и натисна здраво. В десетия гейм Тийм на два пъти спаси сетбол и успя да стигне до тайбрек.

Снимка 464421

Източник: GettyImages

Решителният гейм премина изцяло под диктовката на Тийм. Той поведе с 3-0 и успя да удържи мини пробива. Австриецът дори направи още един за 6-3 и взе третия сет след 1 час и 15 минути игра.

Последният четвърти сет отново се реши след тайбрек. Различното е, че в него геймовете бяха печелени от сервиращите с лекота и нямаше нито една точка за пробив.

Тайбрекът започна с много грешки и на двамата. След серия от мини брейкове Тийм поведе с 4-2. Австриецът стигна до мачбол на свой сервис при 6-3. Зверев го отрази, но в следващото разиграване Тийм успя да затвори мача.

Снимка 464422

Източник: GettyImages