"Искам да се развия като тенисист, да покажа пълния си потенциал и да вляза в топ 100 на АТП", разказа 19-годишният Александър.

Младата българска тенис звезда Александър Донски проведе открита тренировка с деца по време на Sofia Open 2018. За самия него беше изключително ценен опит да се включи за първи път в основната схема на турнир от сериите АТП. Александър завоюва това право, ставайки шампион на България на закрито. В четвъртък сутрин той предаде емоцията и на по-малки български деца, тръгнали да преследват своите спортни мечти.

Донски е роден на 1 август 1998 година във Филаделфия. Израснал е в Канада. През 2016 г. обаче решава да се прибере и да се състезава за България. В София го връща това, което обича и което иска да го направи успял пред света - тенисът.

Започва да тренира в Канада, когато е на 5 г. На корта го завежда вуйчо му и Александър се запалва по тениса. Той е част от голямо семейство - родителите му имат 5 деца. Александър е вторият по големина. И петимата се занимават със спорт. По-големият му брат Михаил Донски също е избрал тениса, именно с него Александър играе най-често като малък. Теодор тренира хокей на лед. Най-малките във фамилията са брат и сестра близнаци. Виктор също се занимава с хокей на лед, а сестра му Никол тренира футбол.

Снимка 339111

Източник: LAP.bg

В момента Александър харесва най-много Роджър Федерер и Александър Зверев, въпреки че преди това се възхищава на играта на Новак Джокович.

През 2017 г. той става шампион на България на закрито. През 2018 г. защитава титлата си при мъжете в зала. Но този път наградата е още по-голяма - "уайлд кард" за основната схема на турнира от сериите АТП 250 в София.

"Мотивацията ми беше още по-голяма, борех се още по-здраво заради тази голяма възможност. Успях и заради работата с треньора си в ТК "Диана" Ивайло Величков",  каза Донски.

Снимка 339112

Източник: LAP.bg