Американската легенда Андре Агаси предрича период на господство на Новак Джокович в мъжкия тенис, след като сърбинът показва, че може да вдига нивото си без особени усилия в най-важните моменти.

27-годишният сърбин спечели седем титли през този сезон, включително тази от Уимбълдън.

"Няма как да не заложа на Джокович в следващата година или две. Той изглежда така, сякаш може да натисне копчето на автопилота и да е ниво над другите, което е страхотен лукс", смята Агаси.

"Не му трябва да блести, за да победи най-добрите си колеги. Достатъчно му е постоянство, което идва да подскаже колко добре той играе".

Джокович имаше сериозно преимущество над съперниците си от  Голямата четворка през 2014 г. и завърши годината като №1 в световната ранглиста за трети път през последните четири години.

Федерер вече е на 33, Надал е разкъсван от контузии, а Мъри е далеч от най-добрите си дни. Всички тези факти са в сериозна подкрепа на Агаси, който очаква Ноле да доминира в тура.

"Много неща могат да се случат, както знаем и сме ставали свидетели. Една незначителна травма в неподходящия момент може да ти провали цял турнир или пък цял период от сезона", обясни Агаси.

През януари Джокович ще се бори за петия си трофей от Australian Open, а един от главните му съперници ще бъде Кеи Нишикори, който не успя да се пребори на финала на US Open срещу Марин Чилич.

Но Агаси е убеден, че Нишикори трябва да е предпазлив и да премине плавно през началните кръгове в Мелбърн, ако иска да стане първият азиатец с титла от Шлема.

"Ако спечели първите си четири мача без хвърля прекалено много усилия, ще бъде от голямо значение за него. Кеи работи много усилено и това, което му попречи да спечели в Ню Йорк, беше, че хвърли много енергия в мачовете си преди това", завърши Андре.