Георги Аврамчев, председател на Българската федерация по плувни спортове, гостува в предаването "Код Спорт" по RING. Той очаква добро представяне от родните състезатели на започващото на 11 август европейско първенство в Рим и прогнозира два финала и четири полуфинала. Предлагаме акценти от интервюто с Аврамчев:

Г-н Аврамчев, ако срещата ни с Вас беше преди година, със сигурност нещата щяха да изглеждат далеч по-оптимистично. Какво се промени за този период?

- Промени се, че от декември месец имахме назначен един министър Радостин Василев, който изключително не можа да се справи. Не знам некомпетентност ли е, не искане ли е... Не знам какви са причините, но за мен това е най-слабият министър на спорта. Може да има други качества, но за

Мнозина вярват, че разполагаме с талантливо поколение, което може да ни върне към времената, когато печелехме медали от различни форуми. Вие оптимист ли сте още, че това може да стане факт?

- Разбира се, че съм оптимист! Колкото и нескромно да звучи, резултатите от миналата година - от олимпийските игри, от Европейското за юноши, от Европейското за мъже и жени показаха, че когато се работи в правилната посока, резултатите идват. Смея да твърдя, че това е една от най-успешните години за българското плуване въобще. Най-силната година след 1988 г. Не само за завоюваните медали, но ние съумяхме да проведем една близо тригодишна централизирана подготовка, да обхванем различни възрастови групи от нашите най-талантливи състезатели и резултатите са налице. Идват и много млади спортисти, които имат много сериозни резултати. Ако продължат да се трудят, както досега, аз съм оптимист за представянето на българското плуване на следващите олимпийски игри през 2024 г. в Париж. Разбира се, има някои неща, които трябва да оправим, да ги огледаме, защото знаете в спорта винаги и при най-добрата програма понякога се налага да има корекции. Общо взето представянето ни на световното първенство в Будапеща беше според очакванията, тъй като там едни от най-талантливите ни състезатели - Антъни Иванов, не беше готов поради лични причини и не беше тренирал, Йосиф Миладинов не участва. Надявам се на европейското първенство сега в Рим да постигнем своите планирани резултати.

С какво ще запомните министър Радостин Василев, който беше борец номер 1 против корупцията?

- Това е първият български министър, който четири месеца и половина остави българския спорт без никакво финансиране. Първото финансиране получихме мисля на 15 април. Ако той мисли, че има спорт, в това число и плуването, че четири месеца не трябва да се готвим... Ако е измислил някаква нова система, да я беше споделил, да я въведем и ние - как с два месеца подготовка да бъдем равностойни на нашите опоненти. Второ, той избягваше всякаква комуникация с федерациите. Г-н Василев е 12-ият министър, с когото съм работил. Винаги сме работили нормално, прозрачно, спорили сме, карали сме се. Аз когато съм искал среща с него, съм я искал, за да решим някакъв проблем на плуването, не мой личен проблем или да си пием кафе, или да си говорим за времето. Той четвърти-пети месец няма време да ме приеме, да поговорим за плуването, тъй като ни оряза бюджета без никакви обяснения. Винаги досега проектите, които сме давали, е имало обсъждания, имало е комисия, спорили сме. Ние сме доказвали правотата, те са ни опонирали, но сме стигали до някакво решение и сме вървели напред. А сега? Не знам за какво се държи той, може би има някакви други качества, но в областта на спорта възможностите му са много ниски, според мен. Той смени всичко. В министерството има някакво брожение. Не може да влезеш при него, оставяш си телефоните. Промени директорите на другите дружества. Знаете, че създадохме един прецедент на републиканското първенство - 300 деца бяха почти обгазени. Имаше две деца, които изпаднаха в алергичен шок. Бързата намеса на нашия доктор и на Бърза помощ с две линейки предотвратиха по-голяма трагедия. Това е абсурд и некомпетентност! Изключителна некомпетентност! Не може, когато има проява на федерацията и то най-голямата, понеже това е личният шампионат на държавата и когато знаят от шест месеца, че ще се проведе, да оставиш да няма ръководство на басейна. Да не се знае кой какво прави. Не знам какъв е този специалист, какви химикали е сложил, защото сутринта си беше всичко точно, а следобед не се дишаше. Ами, ако беше станала по-голяма трагедия, какво правим? Това е несериозно и за мен говори за пълна некомпетентност. Лично аз разговарях със заместник-министъра още няколко дни преди това. Той ме препрати към шефа на базата, разговарях и с него, че има проблем - водата беше студена. Казаха ми, че по нареждане на министъра е сменен управителят. А веднага след първенството, басейнът излизаше в профилактика, така че за два дни... Късмет, Господ е с нас, че не направихме някаква по-голяма беля. Иначе гледам г-н Василев обикаля студията и медиите, говори едни гръмки слова, обаче нищо, няма доказателства. Може би има качества за борец срещу мафията, но аз не виждам кой е мафия. Той досега не е извадил един документ и примерно понеже имахме задочни спорове, да каже: "Аврамчев, ти си мафиоз и си откраднал!" Няма такова нещо. Кои сме мафия? Илиана Раева? Аз? Дафовска? Йовчев? Инински? Кои? Не знам.

Колко средства са нужни, за да може федерацията да функционира нормално и колко е бюджетът, който отпуска държавата?

- Когато се хванахме преди 3-4 години да направим централизирана подготовка, сме разполагали със средства от порядъка на 650-700 хиляди лева на година, тъй като ние получаваме почти 100% държавно финансиране. Много малко са парите от спонсори, които влизат във федерацията. Тогава се обединихме с УС, с щаба на националния отбор, който е избран след конкурс, че ние работим и като имаме резултати, тогава нашите изисквания ще бъдат по-големи. Мислех, че с миналогодишния успех... Дадохме една проектопрограма за около 2 милиона. Бяха ни намалени наполовина, което е изключително малко за развитието на плувния спорт, тъй като при нас освен плуването, са още три вида спорт. Това са артистичното плуване, скокове във вода и откритите води. Оправяме се, не искам да се оправдавам с това, че сме нямали достатъчно средства до месец април за определено недоброто представяне на световното първенство. И ние имаме своите грешки, които сме ги отстранили. Но и това безхаберие доведе до там. Не може четири месеца нито един български състезател и треньор да не получава заплата. Какъв стимул ще има да работи? Отделно заплатите им бяха така направени - някакъв финансов гений от министерството ги беше вързал с минималната работна заплата. И то минималната работна заплата, която всички знаем, че от 1 април е невалидна, защото има нова. Към старата бяха вързани. Това за мен е подигравка! Не може един олимпийски шампион да взима 2,5-3 минимални работни заплати. Това не е сериозно. Слушам сега щангите - хората донесоха седем европейски титли, а до онзи ден не са взимали заплати. Това е срамота и говори за некомпетентност! Дори и да имаш някакви търкания с председателя на федерацията, това са целеви средства, които са определени от министъра и от неговия екип. Поне тези целеви средства и заплатите да бяха дали. Няма някой човек, ако заплатата е за мен, да я прехвърли на друг. Трябва да си много некомпетентен, за да го извършиш.

На 1000 км от нас Унгария организира перфектно последното световно първенство, а ние не можем да подготвим един басейн за състезание...

- Това е срамота и трагедия. Имаме перфектен басейн в Бургас, направихме там състезание. Как се оправят те там? Ние проведохме подготовка там - изключителни условия. През юни месец благодарение на добрите отношения, които имаме с всички балкански федерации по плуване, направихме подготвителен лагер в Одрин. Ако знаете какъв басейн и какви условия ни бяха предоставили там... Просто ние сме светлинни години назад. Трябва да ви кажа, че разликата с бюджета на балканските държави е в пъти. Нашият бюджет е около 550-600 хиляди евро. Гръцката федерация разполага с 2,5 млн., турците с близо 4 млн., румънците с 3 млн. Може би ние сме на нивото на Албания и Косово. Как да се състезаваме с тези хора? Не говоря за развитите европейски държави, където разликата е огромна и въпреки всичко, съумяваме да направим сериозни пробиви.

Австралия с рекорд

Австралия с рекорд

Ето подробности