Първият европйски "озеки" Калоян Махлянов-Котоошу не успя да се доближи до голямата си цел на последния за сезона супертурнир по сумо - запазване на ранга си, след като претърпя втора поредна и общо трета.

В деветия ден на "Кюшю башьо" във Фукуока Калоян бе избутан от дохьото от грузинеца Точиодзан, който вече има положителен баланс в срещите си с него - 7 към 6. Махлянов се нуждае от още две победи в оставащите 6 кръга, за да запази ранга си.

В същото време Даниел Иванов-Аоияма продължава с великолепното си представяне и днес пребори японеца Миогирю, който беше побеждавал нашия на два пъти тази година, но във втора дивизия "джурю". Сега Даниел с лекота повали японския си опонент с хватката "хатакикоми", за да продължи с баланс 7 успеха и две поражения, който запазва шансовете му за място в призовата тройка на супертурнира, в дебюта му в елитната дивизия "макуучи".  Без загуба остават Хакухо и Котошогику.

Утре Даниел излиза срещу японеца Тойохибики, а Калоян - срещу 23-годишния Точиновака, който досега не е получавал честта да се бори с българския исполин. В последната схватка от десетия ден Какурю ще се опита да спре победния ход на монголския си сънародник Хакухо, но това изглежда малко вероятно, с оглед на статистиката. Белият феникс е побеждавал Какурю във всичките 19 срещи помежду им досега.