Клишето за футболистите гласи, че всички си падат по скъпите придобивки, бързите коли и красивите жени.

Е, Томас Бийти може да си пада по придобивките и по колите, но това не важи за жените. Пред ESPN и в социалните мрежи бившият футболист призна, че е гей.

Бийти не е чак толкова известен, като пътят му към професионалния футбол тръгва от школата на английския Хъл Сити. От 2008 до 2013 г. кариерата му преминава през канадските отбори Форест Сити Лондон, Лондон сити и Отава Фюри.

Последните две години от кариерата на Томас Бийти пък преминават в два сингапурски отбора. Както казахме, не е от най-известните футболисти, но пък му прави чест, че е решил открито да говори за сексуалната си ориентация.

В пост в Instagram 33-годишният бивш футболист признава, че му е отнело доста време, докато приеме това кой е всъщност. Но се надява на следващите поколения да им е по-лесно в това отношение.

Пред ESPN Бийти влиза в по-големи подробности, като казва, че през последната година от кариерата му (2015 г.), докато е играел за сингапурския Уориърс, се е чувствал изключително самотен, защото до този момент никога не е казвал на глас, че е гей. Дори пред себе си.

Но тогава у него започва промяна. Пет години по-късно тя води и до това да е напълно наясно със себе си.

"Казвам се Томас Бийти. Аз съм брат, син, приятел, бивш професионален футболист, предприемач и досадно състезателен човек. Аз съм много неща и едно от тях е, че съм гей."

По този начин Бийти се превръща в един от малкото футболисти, които открито заявяват различната си сексуална ориентация. До този момент това са направили Джъстин Фашану, който през 1990 г. се превръща в първия английски футболист, който публично признава, че е гей .

През 2013 г. Роби Роджърс, който игра доста време с екипа на Лос Анджелис Галакси, но има записан един сезон и за Лийдс Юнайтед, също призна, че е гей.

През 2014 г. пък Томас Хитцелспергер, който определено е най-известен от вече споменатите футболисти, реши да разкрие, че е гей година след прекратяването на кариерата си.

А защо толкова малко футболисти са решили да говорят открито за това, може би се обяснява от факта, че около футбола има поставени много догми.

"Да си гей и футболист никога не е било опция. Обществото ми казва, че моята мъжественост е свързана с моята сексуалност - нещо, което, разбира се, знам, че не е вярно. Но чувствах, че не мога да бъда и футболист, и да приемам кой съм", казва още Томас Бийти.

Той знае, че вероятно по света има много други футболисти, които точно като него се страхуват да застанат и открито да заявят, че са хомосексуални. И ги разбира, но иска и да знаят, че в негово лице винаги могат да намерят подкрепа.