Президентът на Международния олимпийски комитет Жак Рох обвини правителствата на богатите държави в свеа, че минират борбата на Световната антидопингова агенция (WADA).


"Битката с допинга ще бъде загубена, ако политиците не подпомогнат каузата - каза белгийският хирург пред Евроспорт. - Можем да спечелим само ако спортът и правителствата си помагат взаимно, да бъдат партньори. Ако една от страните не участва, всичко пропада".


Антидопинговата агенция обяви в началото на ХХІ век, че се нуждае от 20 милиона долара до 2002 година. Споразумението включваше точка националните правителства да дадат 50 процента от сумата за фондовете на агенцията. Но това не стана на практика.

"Може би проблемите са бюрократични, но правителствата не спазиха обещанията си - продължи Жак Рох. - Аз отправям персонална молба към правителствата, защото проблемът с допинга засяга младите хора във всички държави. Това е повече от спортен проблем. Това е проблем на обществото и затова правителствата носят голяма отговорност."