Заместник-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов участва в заседание на Съвета на ЕС по образование, младеж, култура и спорт, което се провежда в Брюксел. Той направи своето изказване в рамките на дебат на тема "Повишаване на участието на децата и младите хора в спортни дейности в Европа на 21-ви век", съобщават от пресцентъра на Министерството на спорта.

Стоян Андонов заяви, че насърчаването на заниманията със спортна дейност сред децата и младежите е основен приоритет на политиката в областта на спорта в България.

"Стремим се към създаването на нови и подобряването на съществуващите условия за физическа активност сред младите, както и реализиране на различни програми и инициативи за включване на повече деца в спортни активности.

Добрата координация между държавните и общинските органи, образователните институции и спортните организации позволява да се използват максимално ефективно спортните ресурси, да се реализира социалната функция на спорта да бъде инструмент за превенция, интеграция, и подпомагане на деца и младежи с увреждания или от рискови групи, да се мотивират повече деца и младежи, които да се включат в каузата на спорта", коментира той.

Заместник-министърът посочи, че някои от най-популярните български спортисти са посланици и редовни участници в най-мащабното спортно събитие в Европейския съюз - Европейската седмица на спорта.

"225 хиляди души участваха във всички инициативи и съпътстващи събития от Европейската седмица на спорта в България през 2018 г.", обясни Андонов. Той бе категоричен, че е от съществено значение да се увеличат европейските инвестиции в спорта чрез програми като "Еразъм" +.

В рамките на заседанието на Съвета Стоян Андонов представи пред присъстващите информация относно подписания Меморандум за разбирателство между България, Гърция, Румъния и Сърбия за домакинство на Европейското първенство по футбол през 2028 г. и Световното първенство по футбол през 2030 г. (Солун, април 2019 г.).

Зам.-министър Стоян Андонов откри международния таекуондо турнир Sofia Open 2019

Зам.-министър Стоян Андонов откри международния таекуондо турнир Sofia Open 2019

Той се се провежда от 20 до 21 април в столичната зала „Асикс Арена“

"Партньорството между нашите четири държави е от фундаментално значение за развитието на спорта в региона и за приятелските отношения между четирите държави. С общата политическа воля и подкрепата на нашите правителства ние започнахме да работим за кауза, която ще допринесе за мира, равенството и социалното сближаване на нашите народи и икономическото развитие на Югоизточна Европа като цяло", обясни Андонов. По думите му, развитието на мултифункционална спортна инфраструктура във всяка държава би било свързано с устойчиво развитие. "Общата кандидатура дава силен знак в световен мащаб за политическа и икономическа стабилност от страна на Балканите към останалия свят. Тя показва, че в страните има готовност за екипна работа не само в областта на спорта, но и насочена към отстояване на политическите и икономическите интереси на региона", категоричен бе заместник-министърът на младежта и спорта.

На заседанието си Съветът на ЕС прие резолюция относно представянето и координирането на държавите - членки на ЕС, в заседанията на управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA), както и заключения относно достъпа на лицата с увреждания до спортна дейност. Целта на тези заключения е да се улесни достъпът на всички хора с увреждания до масовия спорт.

Зам.-министър Стоян Андонов участва в откриването на Балканската купа по кендо

Зам.-министър Стоян Андонов участва в откриването на Балканската купа по кендо

"За мен е удоволствие да присъствам на откриването на днешния турнир"