Български екипаж има реален шанс за участие на Олимпийските игри в Рио през това лято.

Йоана Петрова и Николай Ташев са звездите ни във ветроходството, като те представляват страната ни по всички краища на света, а в последната година се придвижиха с над 70 позиции напред в световната ранглиста, което само по себе си е грандиозно постижение.

Броени дни преди решителното състезание за отбора ни, госпожица Петрова се съгласи да сподели очакванията и надеждите си, свързани с потенциалното класиране на тима на Игрите в Бразилия.

Възможно ли е това да се случи, колко усилия и време изисква подготовката за Рио 2016 и как една мечта може да се превърне в реалност, можете да научите от специалния гост в студиото ни - Йоана Петрова:

Йоана, разкажи повече на зрителите ни за теб самата, както и за спорта, с който се занимаваш.
Занимавам се с професионално ветроходство от 12-годишна възраст. В началото за мен това беше просто хоби, а в последствие се превърна в неизменна част от живота ми. Започнах кариерата си още в детския клас „Оптимист", след това преминах в клас „Лазер". Неколкократен републикански шампион съм в него. В последните години се състезавам в новия олимпийски клас „Накра 17" с катамаран, заедно с моя партньор Николай Ташев.

Какво те мотивира да правиш именно това? Въпрос на лично светоусещане или просто любопитно стечение на обстоятелствата?
Това е едно голямо предизвикателство за мен. Започна с доста трудности, но с всеки изминал ден любовта ми към спорта нарасна повече, както и желанието да го практикувам професионално.

Този спорт е доста тежък и изисква добра физическа подготовка. Как постигаш формата, в която е необходимо да бъдеш?
Физическата подготовка е неизменна част от целия състезателен процес. Без нея не са възможни добрите резултати. Когато не съм на вода се старая да тренирам на ниво, както и да спазвам определените ми от инструкторите хранителни режими. Харесвам факта, че моят спорт е свързан с много пътуване. През последната година почти не сме се прибирали в България, като се занимаваме предимно в чужбина с ветроходството. То ми даде много, като ме научи как да се справям с трудностите в живота.

Ветроходството не е и никак леко, от чисто финансова гледна точка. Как се справяш ти и екипът ти в това отношение?
Това е един изключително скъп спорт, когато говорим за професионално ниво. Подкрепа имаме от нашите семейства, близки и приятели. За спонсори трудно мога да говоря в момента, защото нямаме такива спонсори, които целогодишно да са ангажирани с нас.

От колко души се състои отборът ви? Ти и Николай Ташев представлявате самия екипаж, но кой е заедно с вас, зад кадър?
Нужен ни е треньор, който да е постоянно с нас. Това е основният елемент. Иначе желанието го имаме и се подготвяме подобаващо, разбира се колкото възможностите ни го позволяват.

Кой е най-големият ви успех до момента? През миналата година направихте сериозен скок в световната ранглиста.
Участвахме в редица силни регати, като успяхме да се изкачим до 47-ата позиция в ранглистата, която заемаме и в момента. Тези състезания ни помогнаха много, натрупахме ценен опит и стигнахме до мястото, на което сме в момента. Това беше и най-големият ни успех до момента.

Преди няколко седмици участвахте в състезанието за Световната купа, което се проведе във Флорида. Как се представихте там? На какво ниво беше конкуренцията?
За втора поредна година имахме възможност да участваме в състезанието. Натрупаните от предишните турнири точки ни позволиха това участие. Представихме се на ниво и се подготвихме подобаващо за следващия старт, който ни предстои. Той ще е през идния месец и е най-важният за нас за сезона. Става дума за надпреварата в Палма де Майорка. Там 9 нации ще се борят за една-единствена квота за Олимпийските игри. Много от отборите вече взеха своите квоти. Те са общо 20, като Бразилия, в качеството си на домакин на Игрите, получава една автоматично, а другите се разпределят по континенти. За зона „Европа" ще трябва да се преборим с основните си конкуренти.

Какво ви предстои сега и какви са реалните ви шансове за участие на Олимпийските игри в Рио де Жанейро?
Имаме шансове за участие на Олимпиадата. Разполагаме със силите да вземем квота. Конкуренцията е огромна, но ще направим всичко възможно, за да постигнем целта си.

Поддържате добри, приятелски отношения с конкурентите си. Може ли да се каже, че този спорт, както и някои други, е натоварен и с определени социални функции?
Създадохме много ценни приятелства на всичките състезания, на които сме участвали. Във водата всеки трябва да покаже какво може, но на брега всички сме приятели и винаги си помагаме с каквото можем.

Какви са условията за развитие на този спорт в България? По какъв начин би могло да се привлече в по-голяма степен вниманието на аудиторията в страната към вашия спорт?
За голяма част от хората това е един непознат спорт. Според мен обаче е добра реклама и една медийна изява би направила много. Ако се класираме за Олимпиадата би било по-лесно за нас. За да се стигне до тази голяма стъпка обаче трябва да се премине през много препятствия и трудности.
Условията за развитие включват подготовка, материална част, треньор, който да е с теб постоянно, да пътува навсякъде с теб. За съжаление ние нямаме тази възможност и точно в това се състои разликата между нас и останалите отбори.

Имаш ли намерение на някакъв определен бъдещ етап от кариерата си да се опиташ да предадеш опита си? Опция ли е за теб треньорската професия, въпреки че е доста далеч напред във времето?
С най-голямо удоволствие бих споделила с всеки желаещ своя опит. Една от специалностите, които изучавам в моя университет, е свързана именно с това - уча за треньор по ветроходство. Изучавам я в треньорския факултет. Другата ми специалност е спортен мениджмънт.

Какво би посъветвала тези, които възнамеряват да се занимават с този спорт и да последват примера ти?
Всяко едно дете може да започне да практикува този спорт, ако реши. Когато става дума за професионално ниво обаче, само желанието не е достатъчно. Не е това единственият елемент.
Искам да посъветвам всички, които са решили да се занимават с този спорт, да се борят и да следват мечтите си, защото любовта към морето никога не изчезва.