България е една от страните, които не се борят срещу употребата на допинг и е в черния списък на световната агенция, става ясно от писмо на един от директорите на WADA до нашата комисия и спортното министерство. Всички проби, които се правят у нас, трябва да бъдат пращани за анализ в Москва. Това струва над 300 евро за шишенце. В противен случай нямало да се признава, че съществува подобен контрол. За да излезем от черния списък, ни трябват по 3000 проби на година, и то на всички нива на родния спорт.

"Знаем за това писмо. Още през следващата седмица ще изпратим на световната агенция актуализираната си програма и плановете за построяването на новата лаборатория, за която сме напълно готови", коментира спортният министър Свилен Нейков.

От години се говори за акредитирането на подобна лаборатория в България. Предното правителство дори избра мястото. След това обаче се оказа, че държавата не притежава дори акт 16 за сградата, където трябва да се направи лабораторията.

В бюджета на спортното министерство са предвидени пари за построяването на лабораторията. Свилен Нейков дори бе на посещение в Кьолн, за да спазари апаратура, която да е последна дума на техниката. Въпреки това доста трудно ще получим акредитация от МОК, ако не спазим всички изисквания на международната организация.