Министърът на спорта Мариана Георгиева направи отчет за свършеното от нея и екипа й през последните 6 месеца, като сериозно място отдели на бъдещите си планове.

Професорът по синтаксис заяви, че 2014 г. ще бъде благоприятна за масовия спорт. Предвидено е във всяка община да бъде изграден мултифункционален спортен център и покрит басейн. Очаква се този проект да бъде реализиран в 1/3 от всички 264 общини догодина.

Във връзка с това ще бъде изготвена наредба за  финансиране на домакинства на състезания, както и поддържане на спортните съоръжения. Ще бъде издаден нов подзаконов нормативен акт и програма за домакинствата.

Категоризацията на спортовете остава. 21 федерации ще бъдат на приоритетно финансиране от страна на министерството. Тези федерации са предложените от БОК. Имало е спорове за три от тях - ветроходство, шейни и тенис на маса. Министерството е възразило срещу тях.

Конният спиорт остава на финансиране, защото създателят му ген. Владимир Стойчев е живата история на олимпизма в България. Именно конният спорт е един от първите ни участници на олимпийски игри.

След тези 21 федерации, 15 спорта попадат във втора група, които са "резерви" и всеки един от тях може да влезе в първа група и съответно да изпадне от нея.
В България има общо 103 федерации. От тях 46 са неолимпийски.

Изготвени са критерии, на които тези олимпийски спортове трябва да отговарят, за да бъдат финансирани от Министерството.

Георгиева заяви, че за съжаление от тези 46 най-много 26 ще успеят да ги покрият. Един от критериите е спортът да има златен медал от европейски и световни първенства.

Тези критерии трябва да бъдат попълнени до 16 декември, а Министерството ще излезе със становище най-късно до 20 януари. Стана ясно още, че министерството ще бъде партньор за подпомагане на водната топка, тъй като този спорт е в много тежко положения.

Изготвена е поименна бланка за финансиране на спортистите, за да се спре практиката федерацията да разпределя отпуснатите пари за даден състезател по своя преценка.

Договорите с федерациите ще бъдат подписвани през януари, а не през май, както е било досега, защото няма как да се финансира някой без да има влязло в сила споразумение.

Ето и как са разпределени спортовете по групи

Група 1 - приоритетни:
БФ Баскетбол, БФ Бадминтон, БФ Биатлон, БФ Бокс, БФ Борба, БФ Вдигане на тежести, БФ Волейбол, БФ Гимнастика, БФ Гребане, БФ Джудо, БФ Кану-каяк, БФ Конен спорт, БФ Кънки, БФ Лека атлетика, БФ Плувни спортове, БФ Ски, Български стрелкови съюз, Тенис, Хандбал, Художествена гимнастика, Български колоездачен съюз.

Група 2:
БФ Ветроходство, БФ Водна топка, Българска голф асоциация, БФ Ловна стрелба, БФ Модерен петобой, БФ Ръгби, БФ Скокове на батут, БФ Стрелба с лък, БФ Таекуондо стил WTF, БФ Тенис на маса, БФ Триатлон, БФ Фехтовка, БФ Хокей на лед, БФ Хокей на трева, БФ Шейни на улей и естествени трасета

Спортни федерации за спортисти с увреждания:
Българска параолимпийска федерация, Спортна федерация на глухите в България.