Олимпийският шампион в колоезденето на шосе Александър Винокуров беше обвинен в "уреждане на резултат от състезание", а разкритията заплашват да нанесат нов удар на спорта.

Според италианския вестник "Кориере дела сера" казахстанският колоездач е платил на руския си конкурент Александър Колобньов 150 хиляди евро, за да му отстъпи победата в престижното състезание Лиеж-Бастон-Лиеж през април 2010 г. За първи път тези обвинения се появяват в швейцарското списание "Л'Илюстра" през декември 2011 г.

В края на пробега двамата имат аванс от една минута пред основната група, а 500 м преди финала Винокуров (Астана) изпреварва Колобньов (Катюша). Победата е изключително важна за казахстанеца, защото тя беше първа след изтичането на двугодишното му наказание за употреба на кръвен допинг през 2007 г. С нея той искаше да се докаже, че има място сред елита на колоезденето.

Италианският всекидневник публикува електронни писма между колоездачите, които показват, че са се договорили Винокуров да спечели. Писмата показват, че състезателите са обменили данни за банкови сметки, а швейцарските власти са осигурили детайли за извършени трансфери по тях.

Първият от имейлите е бил изпратен в деня след състезанието и е от Колобльов за Винокуров. "Помни добре, имах страхотна възможност... Направих го не заради договора, а заради ситуацията, в която се намираш... ако беше някой друг, щях да карам за победата, славата и премиите... сега те чакам търпеливо.  Вземи информацията за трансфера, скрий я някъде и изтрий имейла", написал руснакът тогава.

Отговорът на Винокуров гласял: "Здравей, Колобок, съжалявам, че не отговорих толкова време. Не се притеснявай, направи всичко както си му редът.... имаме споразумение, не се притеснявай, аз ще се погрижа за всичко".

"Кориере дела сера" твърди, че след това последвали два банкови превода от Винокуров към Колобньов - един за 100 хиляди евро през юли 2010 г. и един за 50 хиляди евро на 28 декември същата година.

Международният колоездачен съюз уведомява, че следи тази тема от декември 2011 г., но тогава не е имало достатъчно доказателства за започване на разследване. Сега, при постъпване на допълнителна информация от италианските следствени органи, той ще проучи всички обстоятелства за възможна сделка между двамата колоездачи. Ако това се окаже истина, има опасност да бъдат преразгледани позициите на техните отбори "Астана" и"Катюша" в световната класация.

Главният мениджър на "Катюша" Вячеслав Екимов, заяви, че руският отбор е запознат със ситуацията относно "Делото Винокуров - Колобньов" и в своите действия "Катюша" ще се придържа твърдо към всички правови норми и регламента на Международния клоездачен съюз.

През декември миналата година в интервю пред "Интерфакс" Колобньов отказа да коментира ситуацията, че Винокуров е купил от него победата. "Не искам да коментирам информация, която не отговаря на действителността." А Екимов подчерта, че такова положение е невъзможно, защото "спечелването на това състезание би било огромна възможност както за отбора като цяло, така и за колоездача."

След победата си в общия старт на олимпийските игри в Лондон през това лято, 39-годишния Винокуров сложи край на спортната си кариера. През 2013 г. той трябва да стане главен мениджър на "Астана". 31-годишният Колобньов продължава да се състезава за "Катюша".