Госпожо Лечева, колко пари ще има българският спорт тази година?
- Убедена съм, че въпреки икономическата криза, ще запазим равнището на финансирането на спорта, поне на нивото от миналата олимпийска година.

- Нека говорим с цифри.
- За 2008 година парите, разпределени в сферата на спорта от ДАМС, бяха 65 милиона лв. Това е рекорд. Ако запазим тези нива, това ще даде възможност в спорта кризата да не се усети така сериозно.

- Колко от тези 65 млн. лв. дойдоха от тотото?
- Постъпленията на тотализатора миналата година също бяха добри - 109 млн. Припомням, че половината от тези 109 милиона са предназначени за изплащане на печалбите. За подпомагане на българския спорт останаха 23,5 млн. лева. Останалите средства - близо 42 милиона, бяха от бюджета.

За ремонти и реконструкция на спортни съоръжения в цялата страна бяха отделени 5 млн. Друга програма, която финансираме, е организацията на големи спортни събития у нас. И тук бяха заделени 5,5 млн. Най-важните стартове, на които бяхме домакини, са за Световната купа по ски в Банско и шахматният мач Топалов - Камски.

- Но те бяха през 2009 година...
- Да, но средствата се планират предварително и бяха в бюджета ни за 2008-а. Важни за нас програми, които започнахме и за които увеличихме средствата, са "Научи се да караш ски", "Научи се да плуваш" и "Спорт в свободното време". Успехът им е безспорен. Ние заложихме на програмно финансиране, а не на кампании, търсим реално участие на деца, а не цифри и отчети.

Няма смисъл да мотивирам и ползата за страната ни от домакинства на големи състезания. Те са неизмерима реклама за България. Световната купа по ски се предаваше директно от най-големите европейски телевизии. Само за 3 дни състезанията в Банско са гледани от 60 милиона души от цял свят.

Подобни престижни домакинства влияят върху имиджа на страната ни, а косвено и върху един от основните ни икономически приоритети - развитието на туризма. Дават поминък на хората в тези региони. Не по-малко важно е, че чрез тези домакинства популяризираме спорта и създаваме поведенчески модели сред подрастващите.

- Подписани ли са вече новите договори със спортните федерации? Това става по това време на годината.
- В процес на подписване сме. Новото е, че след игрите в Пекин преценихме, че ще бъде по-ефективно, ако определим онези спортове, които могат наистина да развият своя потенциал и да носят медали и престиж от олимпийски игри. Отделихме ги от останалите федерации и те ще получат едно по-различно финансиране. И като размер, и като начин на разпределение.

Това е световна практика. Няма страна, която да финансира еднакво всички спортни федерации. Напротив, ние трябва да вложим усилия, хора, средства само в тези спортове, където имаме потенциал като човешки ресурси, традиция, състезатели и успехи.

- Какво ще стане с вдигането на тежести? Ще получи ли федерацията финансиране? Ще плати ли държавата глобата за огромния допинг скандал преди Пекин?
- Федерацията по вдигане на тежести още не осъзнава в какъв колапс изпадна след този скандал. Случаят даде отражение и върху цялостното представяне на делегацията ни в Пекин. Глобата, която трябва да се изплати, е около 700 000 лева. Не се ли платят тези пари, българските щанги ще се затрият.

Не заради държавата, а заради непрофесионалния начин, по който се управлява тази федерация. От една страна, ще пострадат спортисти и треньори, които нямат вина за нищо. От друга, не е нормално ДАМС да плаща за грешките на други. В крайна сметка ръководството на федерацията реши, че ще плати част от глобата си със средства, отделени за подготовка на националите и за дейност на клубовете.

Това обаче обрича българските щанги на безпаричие, но се надявам хората от този спорт да критикуват за случващото се не държавата, а собствените си управници във федерацията. Няколко пъти им казвах, че очаквам оставки, а не извинения. Те се задоволиха само с извинения към мен, което нищо не значи.

Но ние нямаме законов механизъм, с който да се смени ръководството на която и да е федерация. Жалко е, че в много спортове клубовете са пасивни и се поддават на всякакви внушения.

- Ще публикувате ли отново бюджетите на федерациите?
- Да, ние за първи път обявихме публично бюджетът на всяка федерация. Тази практика ще продължи, защото публичността на разходите е най добрата ни защита срещу манипулациите на отделни спортни ръководители. Нека клубовете да проявяват активност и да контролират как се разходват тези пари. Защото те са предназначени за тях. А не само да седят, да чакат, да ходят на събрания и да гласуват...

- Нямате ли усещането, че все повече хора в българския спорт искат да живеят покрай него, а не заради него?
- Това е много голям и сериозен проблем. Борбата за власт във федерации и клубове често е жестока, без да се осъзнава, че това е обществена кауза и мисия, която изисква много работа и всеотдайност. А тук при нас все още битува мнението, че това са възможности да печелиш власт и лесни пари. Опитваме се да отсеем сериозните и почтени хора и да ги подкрепяме.

- Сериозен проблем за българския спорт е фактът, че вътрешният календар става все по-свит...
- Така е и решаването на проблема е пряко свързано с бъдещото разпределение на парите по федерации. В условията на криза най-важно е как парите да се харчат най-ефективно. И като се види все по-стесняващата се основа на спорта ни, е ясно, че вместо много участия по турнири в чужбина, трябва да се правят състезания у нас, стартове на всички равнища.

Който е най-добър, да се състезава и навън. Сега е обратното, един-два старта у нас и 5-6 зад граница. Аз като състезателка участвах на година само в две международни състезания, европейско или световно, и един турнир. Но стрелях на много състезания у нас. Затова апелът ми е: Върнете стартовете във вътрешния календар. Като имаме силни национални шампионати, ще имаме и силни национални отбори.

- Докъде стигнаха нещата с новия възстановителен център и новата допинг лаборатория?
- Приключи обществената поръчка, комисия избра компания, която да изгради този център. Всеки момент ще подпишем договора с фирмата изпълнител и се надявам в следващите няколко месеца или най-много до края на годината на "Диана" да имаме нова модерна антидопингова лаборатория и център за функционална диагностика за българските спортисти. Това са изключително важни звена по отношение на регулиране на тренировъчния и състезателния процес.

- А бъдещата спортна зала в София?
- Това е голямото ми желание - българският спорт да има голяма многофункционална зала. С уговорката, че не това е най-големият проблем на спорта ни. Тече втората процедура за фирма изпълнител.

За съжаление този процес много се забави поради различни обстоятелства. Аз не съм човек, който се оплаква, но явно в България трудно постигаме съгласие за важни каузи и затова и темповете са много бавни. Да се надяваме, че в моя мандат като председател на ДАМС ще имам възможност да направя първа копка на залата. Не защото ми е някаква фикс идея, а просто спортът го заслужава.

- Финансирането осигурено ли е?
- Финансирането ще стане през следващите две или три години, няма да натовари само един бюджет. Имаме подкрепата на правителството, че могат да бъдат отделени необходимите пари през следващите три години.

- За колко пари става дума?
- Още нямаме точни разчети на фирмите, които биха изпълнили този проект, тече процедурата. Но това е модерно съоръжение с 10 хиляди места, на което цената зависи и от технологията, с която ще се строи, и от оборудването, с което ще разполага залата. Има различни стандарти, но предполагаемите средства, с които би могла да се изгради залата, са в рамките от 30 до 45 милиона евро.