Олимпийските и параолимпийски игри в Лондон през лятото на 2012 г. са донесли над 9.9 млрд. британски лири приходи на икономиката на Великобритания, съобщават медиите на Острова, позовавайки се на правителствен доклад.

Основен източник са чуждестранните инвестиции, както и продажбата на стоки и услуги, свързани с олимпиадата. Правителството очаква експлоатацията на обектите от инфраструктурата, изградени за най-големия спортен форум, да продължат да носят приходи и през следващите 5-10 г.

Според друго изследване 41% от населението на Обединеното кралство смятат, че игрите в Лондон '12 са реализирани благодарение най-вече на техните пари. И 30% от тях са убедени, че инвестициите не са оправдани. Според официалните данни на правителството на Великобритания организацията и провеждането на олимпийските игри миналото лято са стрували около 8.9 млрд. лири стерлинги.

Същевременно английската тв "Скай Нюз" прогнозира, че летните игри през 2020 г., чийто домакин ще бъде избран през септември измежду Истанбул (Тур), Мадрид (Исп) и Токио (Яп), ще струват още по-скъпо, но ще донесат огромни приходи - над $60 млрд.