Валентин Стефанов е бивш национал по ски алпийски дисциплини. В кариерата си е печелил много национални титли, а също така е достигал до 15-о място в класическата комбинация на световното първенство в Бормио. След края на състезателната си кариера Стефанов работи като треньор по ски в Австрия. Той е пряко свързан и с успеха на всички световни купи в Банско. Стефанов е рейс директор на най-престижните стартове в ските, провеждани у нас. Отличната му работа на тази позиция стана причина да бъде препоръчан на организаторите на олимпиадата в Сочи лично от главния съдия на стартовете за световната купа при мъжете Гюнтер Хуяра. Пред "Стандарт" Стефанов разказа за работата си в Сочи.

Господин Стефанов каква е обстановката в Сочи по-малко от 20 дни преди старта на олимпиадата?

- Тук всичко е под пара. Вече се правят само уточнителни работи и се работи по пистите. Започнахме и заледяване на трасето за алпийците. То се прави на секции, като в първия ден ще работят 2 секции, което прави 1000 м от пистата. Моя работа е да профилирам изкуствените вълни по пистата, а в петък ще правим и финалния скок, който ще е висок около 3 м. В момента в курорта Роза Хутор, откъдето започват стартовете на алпийците и ски скока, има 60 см сняг, но всички улици са почистени сякаш никога не е валяло. Има и последни проби по линиите за превоз на акредитираните състезатели, официални лица и журналисти. Над 1000 буса ще се грижат за това.

Преди дни руският президент Владимир Путин инспектира подготовката на Сочи. Вие успяхте ли да го видите?

- Не, защото той беше на пистата за биатлон и ски бягане, която е на срещуположния хълм. Очакваха го да инспектира и финала на алпийците, но не успя да дойде.

Как един българин се оправя като шеф на мъжките стартове в алпийските ски на олимпиадата?

- Моята работа се състои в следното - аз казвам колко, къде и кога да работят оръдията за изкуствен сняг. Също така и какво да е неговото качество. Давам указания, къде да работят машините, които утъпкват пистите. Откакто съм дошъл на 1 януари, досега сме направили цялата писта за спускане и гигантски слалом. По трасето има основа от 2 м до средата му, а до финала е до към 1,5 м. Трудно е, но се справяме, без проблем. Имам на разположение 14 машини за обработка на пистите, които се управляват от 28 души. Те работят денонощно на смени от по 12 часа. Лошото е, че все още не са дошли всички машинисти. Добре че вчера пристигнаха и двамата българи - Емил Тодоров и Николай Руменов. Работи се от тъмно до тъмно.

Преди Сочи да спечели игрите преди 7 години, колко писти е имало в курорта?

- Нито една. В момента има около 70 км писти. Хотелите в Роза Хутор пък са от най-големите световни вериги. Където аз съм настанен в Есто съдок, който е курорт на "Газпром", ще се проведе ски скокът и бобслеят. Срещу моя хотел е хотел "Мариот".

Ако приемем, че утре трябва да започнат игрите, в каква готовност са алпийските трасета?

- Пистата в момента е перфектна за туризъм, но ни трябват още 10 дни, за да я направим годна за състезания от най-висок ранг. Последният срок е 31 януари. Тогава трябва да е готова и обезопасена с мрежи.

Как се оправяте с руските си колеги?

- Нямам никакви проблеми с тях. Все едно съм се родил тук. Така говоря вече на руски.

С наближаване на старта на игрите затягат ли се мерките за сигурност?

- Още от лятото те са затегнати. В момента в Сочи и олимпийските центрове в планината има 75 000 полицаи. На всеки ъгъл има полицай. Без акредитация нямаш шанс никъде да влезеш. Има издигнати 4 балона, които снимат всичко на земята. Не може и пиле да прехвръкне, без да го видят. Не може да си носиш вода и храна. На пушачите не дават да си носят и запалки от долна станция на лифта нагоре към планината.

Ставало ли е дума за тероризъм откакто си в Сочи?

- Не. Изобщо никой не повдига тази тема. Ако например обаче решиш да отидеш с кола до финала на пистата, който е на 1000 м над морското равнище, ти правят пълна проверка на колата, а хората минават на детектор за метал, а багажът минава на скенер.

Бил сте в много големи ски центрове по целия свят. На какво ниво са съоръженията в района на алпийските стартове?

- Всичко е последен модел. По-нови от тези в Сочи все още няма по света.

Успяхте ли да разгледате Сочи?

- Не. Видях само олимпийския парк, където през октомври ще е историческият за Русия първи старт от Формула 1. Точно където ще са боксовете на отборите, сега раздават екипировката на екипите, работещи за олимпиадата. Иначе и пистата за Формула 1 е готова на основа, а остава след олимпиадата да поставят само асфалта.

Какъв според вас е контрастът между Сочи с палмите и зимния курорт Роза Хутор?

- Разстоянието между Сочи и алпийските обекти е 40 км. Кабинковият лифт свършва на 2300 м. Оттам при хубаво време се вижда ясно Черно море. Усещането в Сочи е все едно си на Адриатическо море. В Сочи сняг не е валяло, а само дъжд. Обяснението на местните е, че планината Кавказ спира студа от Сибир.

Коментарът ви за инцидента в Алпите с Михаел Шумахер в края на 2013-а?

- Просто нелепост. Ако имаше достатъчно сняг на мястото, където падна това, нямаше да се случи. Не може един толкова велик състезател така да се контузи.

И последно как се придвижвате в Сочи?

- Вече с последен модел автомобил "Шкода". Иначе в планината със ски и с лифта.