Ръководството на българската федерация по вдигане на тежести започва работа по популяризирането на спорта сред младото поколение. Целта на Неделчо Колев и компания е да бъде намерен новият Наим Сюлейманоглу.

Това призна самият той вчера, а идеята е да се въведат състезания при 13-годишните момчета и момичета. В календара на централата за 2015-а са насрочени три турнира, които съвпадат с датите на държавните шампионати в отделните възрастови групи.

"Новият проект е в синхрон с политиката на Международната федерация, която насърчава заниманията и състезанията при младите, желанието ни е да запалим децата по спорта. Разбира се, това става по специални програми, с много по-леки щанги и натоварвания.

В европейския и международен календар отдавна има първенства на 17-годишните, а отскоро се въведоха и за 15-годишни. В тази връзка Българската федерация осигури преди време детски щанги на 40 клуба в страната, предстои да оборудваме още 10 клуба, за да улесним и насърчим работата на хората по центровете", коментира ситуацията двукратният световен шампион от близкото минало.

Ранната спортна специализация не е новост в тежката атлетика и тя разви преди години уникални таланти в щангите. Сред най-показателните случаи са родените в България трикратни олимпийски шампиони Наим Сюлейманоглу и Халил Мутлу.