Тази година Пловдив приема домакинските мачове на националните ни отбори по тенис за "Дейвис" и "Фед Къп". До последно се очакваше първият шампионат на Европа по гребане от 32 г. да се състои също в Пловдив, но се отложи заради противоречията с ФИСА (световната федерация). Топсъбитието обаче ще е първенството на континента по бокс, което ще се състои от 14 до 24 юли.

Месец преди началото на 36-ата битка, най-добрите ни ръкавици станаха герои на познат сценарий. Битката за власт предшества спектакъла в Панаирното градче. Така беше и миналата година, когато в щангите поискаха нова промяна по върховете. Въпреки това мъжете ни триумфираха пред родна публика в София.

Сега и старото ръководство с дългогодишен шеф Васил Иванов - Лучано и приемникът му Александър Димитров прогнозират поне 3-4 медала. И двамата искат най-доброто за бокса ни, разликата е в обещаните премии за отличия.

Лучано, който отказваше да признае за легитимно новото ръководство, дошло на власт след Общото събрание на 19 юни, свикано с подписка на 33 от общо 60 клуба у нас, обеща 20 хиляди лева за титла. Премията се равнява на бронза на бившия ни посланик в Украйна. Хората на Димитров съблазняваха с 50 хиляди левчета евентуалните първенци.

Важното е, че всичките 11 избраници на старшията Ангел Ангелов са подготвени за медали. Най-безспорен изглежда руснакът с български паспорт Алексей Шайдулин. Асът до 57 кг - "българската категория" - Серафим Тодоров е ставал три пъти №1 на планетата, стана световен вицешампион от миналата година в Китай и намери място в десетката за Спортист на годината.

В най-престижната категория - свръхтежката, Кубрат Пулев - трети от Мианян'05, също очакваме подиум. До него - в представителния тим ще бъде и брат му Тервел Пулев (81). Най-титулуваният пък е 23-годишният младоженец Борис Георгиев. След бронза на олимпиадата в Атина'04 очакванията към слависта са за още, след като доскорошният капитан Димитър Щилянов, предпочете да се пробва при професионалистите (с първи мач на новото поприще през август) въпреки комфорта си точно на тези килограми. Заради постиженията му и заради факта, че е пълен адаш по име и фамилия на Моката - първия ни медалист (от олимпийските игри в Хелзинки през 1952).

С отлични шансове са още двама опитни бойци Салим Салимов (51 кг) и получилият тревожна контузия на носа по време на спаринг Детелин Далаклиев (54 кг). Към дебютантите никога не се подхожда със свръхочаквания, но все пак най-лекият Димитър Костов (48), Самет Хюсеинов (60), и Пламен Недялков (91) няма да престъпят въжетата на ринга в Пловдив само за да трупат опит. И то в "компанията" на общо 256 боксьори от 42 страни.

Исторически справки
Нашенец е част от историята на европейските шампионати. Ивайло Маринов заедно с поляка Збигнев Пиетшиковски са единствените четирикратни шампиони на континента. Безспорният №1 на България за изминалия век варненец загуби само три пъти по веднъж на големи турнири. Техничарят е носител на общо 9 отличия от големи шампионати, включително и титла от олимпиадата в Сеул'88.

Иначе интересното е, че първенствата на Стария шампионат започват десетилетия преди да бъде учредена асоциацията за аматьори (ЕАБА). Централата е основана на 3 юни 1970 г. в Москва с подкрепата на 21 страни. България се гордее, че също е имала ръководител - академик Емил Жечев, който беше наследен след скандал от руснака Едуард Хюсеинов. Иначе първият шампионат на континента се провежда през далечната 1925 г. в Стокхолм.

Най-успешен от българите като треньор е 61-годишният Николай Джелатов. Негови избраници са печелили отличия на три шампионата (Будапеща'85, Торино'87 и Атина'89). Боксьорите му са се окичвали с 6 златни медала, 5 сребърни и 13 бронзови. Втори в класацията е настоящият селекционер Ангел Ангелов. От 5 шампионата възпитаниците на Бат'Геле имат 5 титли, 3 сребра и 5 бронза.

Настоящият шампионат в Пловдив ще бъде арена на битки в 10 и 11 зала на павилионите на панаирното градче, като залите ще поемат максимум 4000 зрители. Ще бъде монтирана огромна стена, на която феновете на бокса ще проследяват в едър план церемонните по награждаването. В паузите те ще бъдат забавлявани от музиканти.

Българският отбор - визитки
ДИМИТЪР КОСТОВ (48 кг)
Роден на 24 октомври 1988 г. в Сливен. Дебют за националния отбор. Шампион на България за юноши и кадети. Боксира за БК Сливен.

САЛИМ САЛИМОВ (51 кг)
Роден на 5 май 1982 г. в Омуртаг. Дебютира в националния отбор през 2001 г. Първенец на България за всички възрасти. Световен вицешампион за юноши от Будапеща 2000. Бронзов медалист от Евро'04 в Пула. Участник на олимпиадата в Атина. Боксира за Левски-Лучано.

ДЕТЕЛИН ДАЛАКЛИЕВ (54 кг)
Роден на 19 февруари 1983 г. в Плевен. Дебютира за националния отбор през 2002 г. Шампион на България за всички възрасти. Трети на Евро'01 за юноши в Сараево. Бронзов медал от световното в Банкок'03. Трети на Евро'04 в Пула. Участник на олимпиадата в Атина. Боксира се за Ботев (Пд).

АЛЕКСЕЙ ШАЙДУЛИН (57 кг)
Роден на 11 януари 1979 г. във Владивосток (Рус). Дебютира за националния отбор през 2004 г. Шампион на България за мъже. Европейски първенец за юноши. Сребърен медал от световното в Мианян'05. Боксира за Ботев (Пд).

САМЕТ ХЮСЕИНОВ (60 кг)
Роден на 7 януари 1986 г. в Омуртаг. Дебютира за националния отбор през 2005 г. Шампион на България за всички възрасти. Боксира за Омуртаг.

БОРИС ГЕОРГИЕВ (64 кг)
Роден на 5 декември 1982 г. в София. Дебютира за националния отбор през 2000 г. Шампион на България за всички възрасти. Световен вицешампион за юноши от Будапеща'00. Сребърни медали от европейските първенства в Тампере'00 и Перм'02. Бронзов медал от олимпиадата в Атина'04. Носител на купа "Странджа" за 2001 г. Боксира за Славия-Саламандър ДАС.

СПАС ГЕНОВ (69 кг)
Роден на 24 май 1981 г. в Камено. Дебютира за националния отбор през 2000 г. Шампион на България за всички възрасти. Боксира за Победа (Рус).

АЛЕКСЕЙ РИБЧЕВ (75 кг)
Роден на 1 октомври 1982 г. в Русе. Дебютира за националния отбор през 2004 г. Шампион на България във всички възрасти. Боксира за НСА-Анел.

ТЕРВЕЛ ПУЛЕВ (81 кг)
Роден на 10 януари 1983 г. в София. Дебютира за националния отбор през 2002 г. Шампион на България във всички възрасти. Боксира за НСА-Анел.

ПЛАМЕН НЕДЯЛКОВ (91 кг)
Роден на 18 юли 1985 г. в Габрово. Дебютира за националния отбор през 2005 г. Шампион на България за всички възрасти. Сребърен медал от европейското първенство за юноши във Варшава'03. Боксира за БК Габрово.

КУБРАТ ПУЛЕВ - КОБРАТА (+91 кг)
Роден на 4 май 1981 г. в София. Дебютира за националния отбор през 1999 г. Шампион на България във всички възрасти. Бронзов медал от световното първенство в Мианян'05. Боксира се за ЦСКА-Литекс.