Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова изрази безпокойство относно бъдещето на зала "Фестивална".

Костадинова заяви, че в ръководството на БОК са сериозно притеснени във връзка с информациите, че собственикът на залата "Академика 2000 ЕАД" подготвя конкурс за фирма-наемател, както пръв информира вестник "Топспорт".

От клубове и федерации, ползващи съоръжението, също алармираха, че появата на нова фирма-наемател може сериозно да наруши нормалния тренировъчен процес и дори да затрудни достъпа до съоръжението за спортистите.

"Българският олимпийски комитет не се интересува от комерсиалната част на проблема. Като световна рекордьорка в скока на височина знам колко е важна тази зала за леката атлетика.

Искрено се надявам, че проблемите ще бъдат решени по най-добрия начин не само за атлетиката, но и за всички останали спортове.

Настояваме 40-годишната писта в залата, ако не може да бъде подновена, то поне да бъде реновирана, за да може българските лекоатлети да продължат да ни радват с медали от Олимпийски игри, световни и европейски първенства", се казва в изявлението на Българския олимпийски комитет, подписано от Стефка Костадинова.

Междувременно от Парламентарната комисия по въпросите на децата, младежта и спорта решиха да препоръчат на министъра на  образованието и науката Даниел Вълчев, да прекрати процедурата по обявения конкурс за отдаване под наем на зала "Фестивална".

От парламента изискаха и преразглеждане на всички сключени наемни договори с предмет спортни обекти и, ако те са сключени при неизгодни условия, да се предприемат действия за прекратяването им и за търсене на отговорност от съответните длъжностни лица.

Комисията поиска от председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева до края на август да представи информация за всички спортни обекти, които са на централно разпореждане и управление към Агенцията и съответно търговски
дружества с държавно участие, за всички сключени договори с предмет на стопанисване и управление спортни обекти.