Футболни фенове на пловдивските Ботев и Локомотив взеха дейно участие в погромите в Катуница късно снощи. Над 200 обединени ултраси от две от от най-страховитите агитки в България пристигнаха в селището след мачовете на своите тимове и подпалиха три от петте къщи на Кирил Рашков, по-известен като „Цар Киро".

Ултрасите са се подготвили предварително, като са използвали коктейли „Молотов", както и други запалими вещества.

Към пловдивското село са пътували и фенове на Левски и ЦСКА, които обаче са били спрени от полицията, която от вчера е блокирала всички входове към Катуница.

„Погрижихме се фамилията Рашкови да напусне къщата и те в момента не са тук", обяви пред журналисти в Катуница главният секретар на МВР Калин Георгиев.

Той допълни, че след погромите са арестувани 127 от ултрасите. 17 от тях били разпознати и арестувани директно на площада при извършване на хулигански действия, 7 на контролно-пропускателни пунктове, някои от тях са задържани в автомобили, като по тях имало видими следи от сажди и дим.

Георгиев обяви също, че е арестуван и шофьора на микробуса, който уби 19-годишния Ангел Петров онзи ден. Мъжът е на 55 години и криминално проявен.

Именно този инцидент запали буновете в Катуница, който до този момент вече взе две жертви. Хората от селото искат изселване на Рашкови заради системното по думите им провокиране на етнически конфликти; установяване на незаконно добитите доходи и имущество на семейството на ромския лидер. Подписката е провокирана от дългогодишното системно бездействие на всички държавни органи, допълват те.