Председателят на Държавния комитет по спорта на Туркменистан Какабай Сейдов поиска съдействие от министъра на младежта и спорта Красен Кралев за подготовката на туркменистанските спортисти за Азиатските игри през 2017 г.

Туркменистан е домакин на Игрите и се готви усилено както за организацията им, така и за спечелването на възможно най-много медали от тях.

„Бихме искали да ни съдействате с треньори, които да подготвят нашите спортисти и с организацията на съвместни лагери с Вашите национални отбори в България и Туркменистан", заяви Сейдов.

Основният интерес на Азиатската държава е насочен към борбата, но по време на срещата стана ясно, че може да се осъществи взаимодействие също в кик бокса, муай тая и колоезденето.

В напреднала фаза е подготовката на меморандум за сътрудничество в областта на спорта между двете страни, който се очаква да бъде подписан през месец април.
На срещата присъстваха още посланикът на България в Азербайджан Мая Христова, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов, съветниците на министър Кралев - Цено Ценов и Гошо Гинчев и треньорът по бокс Михаил Таков.

По-рано през деня заместник-министърът на младежта и спорта Нина Найденова присъства на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество, която завърши с подписването на протокол от проведеното заседание от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министъра на икономиката и развитието на Туркменистан Елдаш Шерипов. С него двете страни дават конкретни препоръки, които ще съдействат за засилване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес, сред които е и спортът.