Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов започна с реми участието си в шестото издание на "Кралския турнир" в Румъния. В партия от първия кръг той срещна младия италианец Фабиано Каруана, по всеобщо признание най-добрия италиански шахматист от Ренесанса насам. Каруана е с ЕЛО 2786, докато Топалов - с 2769.

Българинът игра с белите фигури. Партията беше изключително оспорвана и равенството дойде след изчерпването на всичките възможности на дъската. Топалов рискува да не прави рокада, в заманя на което получи пешка повече и силна атака. През цялата партия италианецът се опитваше неуспешно да възстанови материалното равенство. Но белите не успяха да намерят път към решаващ удар и в крайна сметка двамата шахматисти се съгласиха на реми на 60-ия ход.

В другата партия Василий Иванчук (Украйна) с белите фигури победи най-добрия румънски шахматист Ливиу Дитер Нисипеану на 49-ия ход.

Надпреварата в Букурещ е от 20-а категория на ФИДЕ (средно ЕЛО 2747). В нея участват четирима шахматисти, които ще играят "всеки срещу всеки" в два тура с разменени цветове на фигурите.

В първите пет турнира триумфираха Александър Халифман (2007), Найджъл Шорт (2008), Василий Иванчук (2009) и Магнус Карлсен (2010 и 2011). Миналата година норвежецът завърши с еднакъв актив със Сергей Карякин, но имаше по-добри допълнителни показатели. Топалов играе за първи път в "Кралския турнир".