Фондация "Български спорт" възнамерява да създаде дом за възрастни спортисти. Това обяви шефът на европейската борба Цено Ценов пред Novsport.com.

"Много държим да създадем дом за възрастни спортисти. Място, където да се отдаде заслуженото на хора, които са си отишли от спорта отдавна, но с големи затруднения в старините си.

Снимка 318387

Източник: БФБ

Това не може да стане без участието на министерството. То винаги е било "за". Необходимо е място, което да се пригоди, защото да се построи е доста по-сложно. Те като отидат там ще дават част от пенсията си, а другата част за грижите ще поемем ние или държавата.

Цено Ценов с ново престижно отличие

Цено Ценов с ново престижно отличие

Приносът на българския управленец не остава незабелязан

Не държим да бъде в София. Може да е близко до минерални извори, например. Има няколко типа хора. Едните искат да си изкарат старините там, други да останат само за зимата и трети, които ще идват за по няколко месеца. Необходим е и медицински надзор. Хора, които да се грижат тези хора да си пият хапчетата и т.н. Един хуманен жест, който те заслужават. И не става дума само за елитни спортисти, а за хора, които цял живот са били треньори или деятели. Никой няма да иска да отиде там, ако не е принуден. Това нещо трябва да се направи, но не с комерсиална цел, а с благотворителна.

Снимка 292619

Източник: БФБ

Също така, заедно с БОК, бихме желали за възстановим един национален комитет за феърплей. В България се говори много за фейрплей, но нищо не се прави. Това е европейско движение, не е игра. Фондацията би желала чрез подобен съвет да помогне за създаване на постоянно действаща система, която да стимулира всякакви прояви на феърплей. Едно от нещата, които съм забелязал в български спорт, особено в по-младото поколение е, че то не е запознато с някои неписани закони. Даже по медиите се появяват заглавия като "разкърти", "унизи", "прегази". Как ще кажеш за спортно мероприятие, че някой като те е победил, значи те е унизил? Състезателите не трябва да бъдат врагове", каза Ценов.

Цено Ценов остава шеф на Европейската федерация по борба

Цено Ценов остава шеф на Европейската федерация по борба

Делегати от 39 държави преизбраха българина