На 17 май в Музея на спорта в София, Столична община проведе специална церемония по награждаване на атлетите на "Спешъл Олимпикс България" от Световните игри в Абу Даби през март.

Събитието се проведе в Деня на българския спорт. С отличия бяха удостоени близо 170 деца и младежи с високи спортни постижения от изминалата година. Церемонията съвпада с кампанията "ПОДКРЕПИ МОМИЧЕТАТА!".

Церемонията бе водена от директора на Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм", г-жа Ирена Димитрова. Поздрав към атлетите отправи г-н Дончо Барбалов, заместник-кмет по направление "Финанси и стопанска дейност".

Атлетите от София Илиана Цветанова (конна езда), Нина Ал Рифаи (плуване), Цветелина Георгиева (конна езда), Виктор Христов (конна езда), Радена Ангелиова (силов трибой) и Храбър Натов (тенис на корт) завоюваха 10 медала и 5 четвърти меса от Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби - 14 - 21 март 2019. Осемнадесет атлета на възраст от 14 до 42 години се състезаваха в 7 спортa - лека атлетика, бадминтон, плуване, боче, силов трибой, тенис и конна езда и завоюваха 19 медала и десетки отличия на най-голямото спорто и приобщаващо събитие досега.

С вълната на нарастваща футболна треска преди Световната купа по женски футбол известни личности, футболни легенди, и лидери в областта на приобщаването ПОДКРЕПЯТ МОМИЧЕТАТА! в рамките на Европейската футболна седмица #EFW2019, подкрепена от програма Еразъм на ЕС. Футболните легенди Дидие Дрогба, Вероника Буке, Кирстен Ван ден Вен, супермоделът Наталия Водянова, поп звездата Никол Шерцингер са част от имената, които приеха предизвикателството във видео, което всеки може да сподели с приятели и да подкрепи кампанията за футбол за жени. Дори Папа Франциск ПОДКРЕПЯ МОМИЧЕТАТА!, като Ватиканът стартира своя първи женски футболен отбор с предстоящ дебютен мач с отбора на Рома, Серия А на 26 май в рамките на Европейската футболна седмица за жени.

Снимка 423904

Спешъл Олимпикс България проведе Регионални спортни празници в 8 града в страната с участието на над 200 момичета до 15 годишна възраст с интелектуални затруднения и техни партньори без такива. Предстои провеждането на Регионален спортен празник по футбол за жени в София на 29 май 2019 в Националната спортна академия.

Мисията на Спешъл Олимпикс е да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

Зам.-министър Андонов посрещна българските представители на Световните летни игри Спешъл Олимпикс

Зам.-министър Андонов посрещна българските представители на Световните летни игри Спешъл Олимпикс

Той поздрави всички атлети и техните треньори за постигнатите резултати