Стилян Гроздев спечели сребърен медал в двубоя на Европейското първенство по вдигане на тежести в Букурещ. Българинът събра 293 кг в двубоя и изостана с 6 кг зад шампиона в категория до 62 кг Шота Мишвелидзе от Грузия.

Гроздев грабна златото в първото движение изхвърляне с прекрасен трети опит от 135 кг. Той беше безгрешен и при трите си излизания на подиума. Другият българин Владимир Урумов взе бронзов медал в изхвърлянето. Той сбърка при първия си опит на 125 кг, но бързо се коригира и после закова над главата си и 130кг. Втори в движението стана шампиона в двубоя Мишвелидзе.

Урумов стана четвърти в двубоя с 282 кг на килограм от румънеца Йонут Илие. Гроздев стана втори в изтласкването и така медалите за България в категорията станаха 4.

Стилян Гроздев е 18-годишен. Той вдига с голямо самочувствие и изчистена техника, като много точно преценява възможностите си. Негови треньори са Радослав и Кристина Атанасови. Русенецът е европейски шампион за юноши до 17 години от първенство в Полша и до 20 години от първенство в Израел. Миналата година спечели бронзов медал от Европейското първенство при мъжете в Сплит в движението изтласкване.

Владимир Урумов е бронзов медалист от Европейското първенство за мъже преди две години във Форде (Норвегия). Той се подготвя във Варна под ръководството на Живко Томов.

Медалът е втори за България на Евро 2018. Преди ден Даниела Петрова стана бронзова медалистка в лека категория с двубой от 165 кг. Тя записа 76 кг и 92 кг

Това е втори медал в двубоите за България на Европейското в Румъния след като вчера Даниела Пандова грабна бронза при най-леките със 165 кг.

Досега България има един златен, два сребърни и три бронзови медал.

Довечера Диян Минчев ще вдига в категория до 69 кг. Надпреварата може да бъде наблюдавана по Евроспорт.