Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира избора на нов шеф на международната централа. За първи път в историята начело на МОК застана олимпийски шампион. Това е Томас Бах.

''Първо искам да благодаря на Жак Рох, който за тези 8 години, направи така, че МОК се отвори към всички, към обществеността, стана много по-достъпен за спорта и за спортните хора и много по-работещ. Успя да запази олимпизма и олимпийския дух. Едно голямо благодаря на д-р Жак Рох.

С Томас Бах се познаваме от доста години. Той вече бе председател на националния олимпийския комитет на Германия, а аз вече бях станала председател на Българския олимпийски комитет, така че се познаваме от доста години. Аз го познавам по-скоро като юрист и като ръководител. За блестящата му спортна кариера няма две мнения. Също според мен везната се наклони към него, защото той доказа, че е добър юрист, добър председател на национален олимпийски комитет и със своята безупречна работа в МОК. Според мен това повлия на всички членове на МОК, които гласуваха за него, за да може той да оглави най-голямата спортна организация.

Мисля, че това е много добра новина за България, защото освен, че имаме приятелски отношения между нас, той присъства миналата година, когато аз влязох в залата на славата. Беше със своята съпруга, после бях на официалната вечеря. Между другото аз му честитих по телефона на 11 септември. Тъй като моят английски не е много силен, аз говоря много добър руски. Той също има много добър руски, така че се чухме и го поздравих. Мисля, че той ще помага много на България".

Костадинова е щастлива, че за първи път олимпийски шампион застава начело на Международния олимпийски комитет.

''Това е един страхотен знак, защото колкото повече олимпийски шампиони и големи шампиони заемат ключови позиции в МОК, това е много добре. В много интервюта на предишния президент и на членове на МОК се казва, че жени трябва да навлязат по-сериозно в структурите на Международния олимпийски комитет, така че аз се надявам да има шанс за България през следващите 8 години да има свой представител и член на МОК.

Сергей Бубка много добре знаеше, че няма как от първи път да успее. Той е много млад. Мисля, че има страхотно бъдеще. Защо не след 8 години отново да се кандидатира и да стане президент на МОК?

Първо трябва да се съобразим с програмата на новия президент на МОК и когато той е свободен до края на годината да дойде в България. Знам, че ще го направи с най-голямо удоволствие. Ще бъде ВИП гост на нашата 90-годишнина''.

Костадинова коментира и избора на Токио за домакин на Олимпиадата през 2020 в конкуренцията на Истанбул и Мадрид.

''Според мен трите града бяха на един кантар, но повлия нестабилната обстановка в Турция и в Испания. Щастлива съм, че е Токио, защото те са доказани домакини на всякакъв вид форуми - олимпиади, световни първенства. Мисля, че ще се справят блестящо".

Накрая председателят на БОК сподели и радостта си, че борбата остана в олимпийската програма.

''Цяла България чакаше, защото както знаете борбата е национален спорт. Борбата е спортът, донесъл най-много медали за България от олимпийски игри, световни и европейски първенства. Българският олимпийски комитет активира своя потенциал. Направихме много лични срещи с много членове на МОК, с много мои колеги от националните олимпийски комитети. Цял свят се вдигна на крака."

"Както виждате, Обама застана зад борбата. Искам да благодаря на нашите институции, на нашия парламент, който излезе с декларация в защита на борбата и на министерството на младежта и спорта. Искам да благодаря и на Вальо Йорданов, който направи страхотен намек и жест. Той си върна златния олимпийски медал от Атланта'96. Армен Назарян пък направи гладна стачка. Благодаря на всички мои колеги, олимпийски шампиони, олимпийски медалисти, които със свои интервюта и чрез пресконференции, застанаха твърдо зад борбата".