- Какво представлява за вас награденият плакат за София 2014?


- Виждам една човешка длан, която може би символизира цяла България. Виждам и Витоша в тази ръкавица. Асоциацията с Дядовата ръкавичка символизира, че цялата страна трябва да застане зад кандидатурата за Зимни олимпийсски игри. Но какво точно е имал предвид , трябва да попитата младия художник.

- Какво очаквате от срещата с Изпълнителното бюро на МОК в Лозана?


- На 22 юни в 13 часа местно време ще излезе президентът на Олимпийския комитет Жак Рох и ще обяви кои четири кандидатури остават на финала. Аз съм голям оптимист и мисля, че заслужаваме да бъдем в тази четворка. Съзнавам, че БОК в мое лице доста късничко се включи, защото изборите за председател на комитета бяха през ноември. И кметът на София Бойко Борисов бе късно избран. Но мисля, че се справихме със сроковете. Убедена съм, че с нищо не сме по-лоши от другите държави.

- Какви са нашите предимства?
- Че сме единствената столица кандидат. Че Витоша е много близо до София. освен това Банско и Боровец са напълно готови да поемат тежестта на една Олимпиада.

- Голямото разстояние между София и Банско (159 км) няма ли да бъде минус за кандидатурата ни?

- Не мисля, че това е някаква пречка. И при другите кандидатури има разстояния между отделните обекти, но никой не го прави на въпрос.

- Изказването на Жак Рох пред испанска медия през март, че Залцбург и Пьончан са фаворити не обезмисля ли малко борбата за 2014 година?

- Аз това не съм го чула директно от него в прав текст. Не е ясно дали точно това е казал или думите му са били извадени от контекста. Четох и интервю на Виталий Смирнов, в което казва, че София няма шансове, но това също не звучи сериозно. Ако нещата бяха предопределени нямаше представителите на седемте кандидатури да ходим в Лозана и да очакваме решението на МОК.

- Ако не спечелим Игрите ще продължите ли опитите и ще бъдат ли продължени инфраструктурните проекти?


- Не ми се ще да мисля за този вариант. Искам да напомня, че дори самото минаване във втори кръг би било победа за нас. Ако все пак не класират кандидатурата на София, веднага подготвяме документи за Олимпиадата през 2018 година. А проектите се надявам да не бъдат замразявани, дори при неуспех.

- Еколози протестираха против кандидатурата ни. Имат ли основание за тревоги?


- Мисля, че нашият проект е природосъобразен и не нарушавами екологичните норми. Освен това смятам, че трябва да мислиме глобално. Ако столицата на България стане домакин - от това по-хубаво няма. Всички ще спечелят от това и домакинството ще бъдсе една огромна реклама за страната ни.

- Кои са най-големите лобисти на София?


- Всеки от нас лобира по някакъв начин. Медиите помагате много на кандидатурата. Аз като председател на БОК също съм един вид лобист. Мисля, че към каузата трябва да се привлече Симеон Сакскобургготски - може би като почетен президент на организационния комитет.