Министърът на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и президентът на Японския олимпийски комитет Тцунекадзу Такеда обсъдиха възможността за разменено гостуване и обмяна на опит между български и японски състезатели и треньори.

"В Япония сме изградили модерно многофункционално съоръжение, където нашите спортисти могат да тренират заедно и да обменят опит при подготовката си за Олимпиадата в Лондон", каза г-н Такеда.

"Вие сте известни с успехите в спортове като леката атлетика, стрелбата гребането. Използвам и случай да ви поздравя за титлата на вашата съпруга от Игрите в Пекин. Нашата федерация по художествена гимнастика има желание да изпрати треньори в България, които да се учат от вашите специалисти", допълни той.

Министър Нейков се ангажира да проведе разговор с Българската федерация по художествена гимнастика и от своя страна поиска подкрепа от Япония в развитието бойните спортове.

"Смятам, че в спортове като джудо и карате киокушин например можем да се поучим от вашите треньори, които да подготвят български специалисти. Освен това нашият високопланински комплекс Белмекен също може да приеме съвместни лагери, които да завършват с контролни състезания", каза министър Нейков.

Двете страни се разбраха да изготвят проекти и предложения за съвместна дейност, след което да бъдат уточнени конкретните параметри за сътрудничество. В разговора, естествено, стана дума и за българския сумист Калоян Махлянов-Котоошу, който е най-добрият посланик на България в Страната на изгряващото слънце.

Министър Нейков информира госта си, че в края на май във Варна ще се проведе Европейско първенство по сумо. На срещата в министерство на физическото възпитание и спорта присъстваха още председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, генералният секретар на БОК Белчо Горанов и посланикът на Япония - Н.пр. Тцунехару Такеда, който е брат на Тцунекадзу Такеда.

Шефът на Японския олимпийски комитет покани министър Нейков и г-жа Костадинова да посетят родината му. Г-н Тцунекадзу Такеда разказа и впечатленията си от подготовката на Сочи за следващата Зимна олимпиада, тъй като преди да посети България е бил на инспекция там. В Русия той се е срещнал с премиера Владимир Путин.