Недоволните от сегашното ръководство на федерацията по вдигане на тежести се събират на 9 януари в Стара Загора, за да бистрят какво да правят занапред. Преди няколко седмици те имаха среща и с министър Красен Кралев, пише "24 часа".

Много вероятно е да се създаде нова федерация, което обаче в сегашната ситуация е напълно безпредметно. До края на януари трябва да стане ясен изходът по делото, което бе заведено в арбитражния съд по спорта в Лозана срещу глобата от 500 000 долара и изваждането ни от олимпиадата в Рио. Ако глобата остане, трябва да се плати дори ако се направи нова централа. При положение че санкцията се потвърди и парите не се дадат, то България ще бъде извадена от международните състезания. Според устава на световната централа това е за неопределено време, като няма фиксирани срокове за санкцията. Това означава, че може да е 4 и 40 години. Въпреки това клубовете са призовани преди сбирката си в Стара Загора да контактуват със сегашното ръководство на федерацията в лицето на Неделчо Колев и Борислав Гидиков и да не картотекират състезатели за новия сезон. По принцип има отделен бюджет от 300 000 лева за клубовете по вдигане на тежести, за да не се спира с този спорт в България.

Щангите са втори по медали от олимпийски игри в българската история, но и с най-много хванати с допинг. Нашите пропуснаха цялата олимпиада в Пекин, а сега са извадени и от Рио. Все още се чака и резултат от разследването на замърсената добавка, заради която целият ни национален отбор даде положителни проби преди европейското в Грузия през пролетта.