В края на февруари 2015-а бе даден стартът на специализираната рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - два пъти месечно, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!

Специално за празничното ни предаване, по повод една година от излъчването на първия ни епизод, поканихме три от най-доказаните имена в сферата на фитнеса и бодибилдинга в България - Ренета Чардакова, Калоян Гурбалов и разбира се лидера на рубриката ни д-р Юлий Русев.

Те споделиха мнението си по актуалните въпроси и проблеми в безспорно най-популярния спорт в последните години, специално за зрителите на "Съветите на Юлий".


Повече за специалните ни гости:


Юлий Русев - балкански шампион по културизъм, многократен медалист от републикански и международни първенства, лидер на предаването "Съветите на Юлий"

Калоян Гурбалов - автор на редица трудове, сред които и "Проект мускулна маса"

Ренета Чардакова - личен треньор, фитнес инструктор и шампион в категория "бикини фитнес" от Държавното първенство по културизъм през 2015-а година


Първата част от студиото ни си припомнете ТУК!

Ето и какво още си казахме с нашите гости в първата зала на West Gym:

 

Какво бихте отговорили на тези, които отричат бодибилдинга, поставяйки го в графата „спорт за маниаци"? Стремежът за постигане на върхови резултати не е ли присъщ за всички видове спорт? Може би просто защото резултатите във фитнеса стават непосредствено видими?

Юлий Русев
: Лично според мен, фитнесът е майката на всички спортове. Мога да споря с всеки спортист, тъй като всички вдигат тежести. Лекоатлети, тенисисти, футболисти - всеки се занимава с фитнес. Не мисля, че е спорт за маниаци. Просто е необходимо подходът ти да е максимално сериозен, за да постигнеш очакваните резултати. Това не може да е занимание за удоволствие. Сериозният подход е изключително важен, ако се гонят някакви резултати.
Калоян Гурбалов: Аз написах една статия по тази тема. Фитнесът е най-масовият спорт в света. Само в САЩ, 10% от хората се занимават с фитнес. Това са около 32 милиона души. Прибавете и останалите трениращи по целия свят. Стават над 100-150 милиона души, които упражняват този спорт. Нека всеки си коментира каквото прецени. Фактът, че толкова хора се занимават с това е повече от показателен.
Юлий: Обикалял съм доста държави и във всяка от тях съм тренирал. Трябва да ви кажа, че навсякъде, във всеки хотел има зали. Ако съм състезател по голф, едва ли щях да мога да тренирам навсякъде. Това говори достатъчно за факта колко разпространен е фитнесът.
Ренета Чардакова: Щом има все повече зали, значи са налице и по-голям брой трениращи. Увеличеното търсене предполага и повишеното предлагане. Не може да гледаш негативно, отрицателно на нещо, което дори не си опитал.
Юлий: Участвал съм в състезания зад граница, а имам и много такива приятели, които спортуват извън България. Трябва да ви кажа, че отношението в чужбина е много добро. Хората се радват да видят личности с моята, нашата визия. Тук малко опират нещата и до начина на мислене. Ние сме си по балкански такива и няма как да се променим скоро.
Калоян: Имало е случаи в кариерата ми, в които в България съм се чувствал като аутсайдер. Някакъв такъв привнесен субект в обществото. А останалите са си окей. Те си се хранят с всевъзможни неща, да не казвам какви, че да няма обидени, живеят си по техния си начин, а ние трябва да се чувстваме притеснени от това, че се опитваме да постигнем нещо повече със себе си. В чужбина като отида съм като някаква атракция. Хората искат да се снимат с мен, радват ми се. Тук не е така.
Ренета: Тук винаги има някакво съмнение. Използват се фрази, като „Защо сега този човек изглежда така?", „Как го е постигнал?", „Сигурно много химия е използвал" и т.н.


Какво бихте казали на голяма част от хората, които обикновено заявяват, че всъщност много им се тренира, но нямат време? Тези, които казват, че няма как професията и работата им да се комбинира с тренировка във фитнеса или пък, че имат прекалено много лични ангажименти, за да отделят от времето си?


Юлий
: Скоро имах един доста любопитен случай. Питат ме някакви момчета за дадени упражнения, аз им казвам каквото трябва. Реших да ги попитам от колко време се занимават с фитнес. Отговорът беше 4 години. И след 4 години ти все още питаш как се изпълнява базово упражнение? Стори ми се несериозно и попитах въпросните трениращи каква е целта на посещенията им в залата. Те ми казаха, че идват във фитнеса за поддържане на социални контакти. Пратих го на кафе или на бар, но не и във фитнеса. Не е нормално да се търсят резултати, ако подходът не е сериозен. Във всяка сфера е така. В крайна сметка защо се занимаваш с нещо, ако не търсиш резултат?
Калоян: Необходима е някаква база от информация. Аз лично не понасям, когато в залата има хора, правещи всичко грешно, които дори не желаят и да приемат някакъв съвет от по-опитните от тях.
Юлий: Който иска, може винаги да пита. Аз съм сигурен, че никой от нас - по-напредналите, които сме на професионално ниво, не би отказал да даде съвет на начинаещ или средно напреднал. Винаги съм бил положително настроен. Но наистина, когато няма разбиране и след това даденият човек продължи да си тренира както преди, не съм доволен.
Ренета: Според мен тези трениращи не бива да си губят времето. С телефона в ръка и във Фейсбук, докато правят лег преса, не става. Пречат на околните, пречат и на себе си. По-безопасно за всички ще е, ако не го правят. Лошо е, че има и такива инструктори - клиентите им ще си счупят гръбнака, а те през това време си играят на телефона и са се облегнали на дивана в залата и не им личи да са притеснени.


Как виждате реалността във фитнес и бодибилдинг средите в страната след 10-ина години? Кой е естественият следващ етап от развитието на трениращите? Възможно ли е да видим едно „завръщане към миналото"? Вече се появяват и зали, които се опитват да предложат една коренна противоположност на модерните тенденции, водени от някакви носталгични настроения и емоции.


Ренета
: Със сигурност ще има един доста сериозен прогрес. Освен в чисто технологично отношение, предполагам че развитие ще бъде отбелязано и що се касае до появата на все повече нови начини за тренировка.
Юлий: Няма как да не се развива този спорт. Така е и във всички останали. Виждате, че в леката атлетика постоянно се гонят нови рекорди и се стига до все повече върхови постижения. Така се подобрява нивото, а съответно и качеството в спорта.
Калоян
: Мисля си, че все повече хора ще продължават да се занимават с фитнес. Най-малкото начинът им на живот би се подобрил чрез насочено спортуване. Назад няма как да се върне, като развитие, този спорт.


Topsport.bg благодари на гостите в празничното ни предаване, както и на BlackMar студио, чийто екип съдейства за реализирането на настоящия епизод!


Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg. В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!