В края на февруари бе даден стартът на специализираната рубрика на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий".

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев ще се опитат да въведат трениращите в залата. Поетапно ще бъдат разгледани стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки втори петък от месеца, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа и в канала ни в Youtube.com!


Сега, по време на празниците, също ще се опитаме да ви бъдем максимално полезни като ще обясним качваме ли излишни килограми по време на постите или напротив, как трябва да тренираме в този период от годината и как да се храним, а и какво се случва след периода на ограничения, лишения и въобще промяна в режима на хранене и трениране.

Специализирани съвети по темата - както винаги от лидера на предаването ни д-р Юлий Русев!

Ето и основните опорни точки от разговора ни с него:


Какво се случва след края на постите?

Лично аз препоръчвам след края на постите да се мине много плавно на прием на животинска храна, за да не се затормози допълнително организмът. Може да се създадат редица затруднения за стомаха, поради рязката промяна на състава на приеманата храна. Затова и трябва нещата да се случат плавно, в рамките на десетина дни.

Рязко връщане към стария ни хранителен режим - грешка!
Първо можете да започнете връщането към предишния си режим чрез определен брой яйца. След това препоръчвам „простите" меса - пилешко, риба и едва след това вече да приемем свинско, телешко и т.н. Нека дам конкретен пример от своя собствен опит - готвех се за състезание, доста дълъг период от време се хранех само с пилешко месо, но малко преди самото участие ми се дояде телешко. Сготвих си го както предпочитам, но след това, два дни по-късно стомахът ми се изду, имах силни колики, не успях да тренирам пълноценно, а на въпросното състезание не се представих на очакваното ниво. Получи се дисбаланс в храносмилателната ми система, който ми костваше целия турнир и подготовката преди това.

Обратно към залата
За връщането към предишния ни начин на трениране - при всеки е индивидуално. На някои хора им е нужно по-малко време за адаптация, на други повече. Затова и винаги казвам, че трябва да си поставяме реални цели, които да гоним, а не да искаме за 10 дни да изкараме пресата. Тренировките си продължават.

Почивката - важна част от тренировъчния цикъл
Препоръчвам голямата почивка за годината да не е един, а два пъти. Разбира се не броим случаите, в които сме болни и въобще зависими от здравословното си състояние. Почивките са ясно обособени - веднъж зимата, когато са празниците и още веднъж през лятото, когато е съответният почивен период. Почивката е нещо положително, защото освен самото тяло ни почива и психиката. Това презарежда тялото. Можем да го кажем с популярната фраза: „Крачка назад, две напред". Професионалистите също имат големи почивки - футболистите, тенисистите и т.н.

Съветите на Юлий през 2015-а година
През 2015-а предоставихме на нашите зрители само една малка частица от цялата информация, която мога да им споделя, но се надявам да сме постигнали положителен ефект. Тепърва започваме. Очаквайте още много ценни съвети от мен и предаването ни.

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg. В случай, че не сте фенове на социалните мрежи или пък не обичате да четете дълги текстове, можете да се абонирате за канала ни в Youtube.com, където са събрани всички заснети епизоди до момента! Благодарим ви!

Щастлива и успешна 2016-а година от екипа на "Съветите на Юлий"!