Специализираното предаване на Topsport.bg за фитнес и бодибилдинг - „Съветите на Юлий" продължава с всичка сила.

Водещият Георги Петков и лидерът на предаването и главно действащо лице - Юлий Русев се опитват да въведат трениращите в залата. Поетапно разглеждаме стъпките, по които би следвало да преминете, ако желаете да постигнете резултатите, към които се стремите.

Ще научите какво зависи от вас самите, как бихте могли да подпомогнете развитието си и достатъчни ли са само постоянството и личната мотивация - всеки месец, само в Topsport.bg.

В епизодите ни до момента поехме по началните стъпки във фитнес залата, като обяснихме на теория какво би трябвало да включва подготовката ви, а можехте да наблюдавате и първите демонстрации на Юлий Русев.

Говорихме за някои от най-популярните хранителни добавки, а засегнахме и една от най-наболелите теми в спортните среди, не само в България, но и в целия свят - тази за забранените анаболни стероиди.

Всичко това можете да видите събрано на едно място в страницата ни в социалната мрежа!

Какво представляват анаболните стероиди и защо първоначалният им замисъл, цели и предназначение - на важни, животоспасяващи в дадени случаи медикаменти, е изкривен от стремежа на трениращите в различни спортове да постигнат свръхчовешки резултати, научихте в поредица епизоди от предаването ни.


В 29-ото издание от "Съветите на Юлий" лидерът на предаването ни отговаря на поредната ви порция въпроси към нас. Ето ги и тях:


„Използвам протеин и креатин в големи количества, а за да не качвам излишни килограми тичам често. Струва ми се обаче, че именно при аеробното усилие всъщност „изгарям“ част от постигнатото. Как да намеря баланс и да спра това връщане назад? Благодаря ви“.
- Лично според мен тичането не е добър вариант, в конкретния случай. Мазнините се горят с по-интензивни кардио тренировки. С тичането той не дава възможност на тялото да изгори мазнините, а разходва готовия гликоген от мускулатурата и гори него, а не мазнините. Не е споменато и храненето, така че моят съвет е да се смени самото кардио. С тичането има голяма вероятност да „изгорим“ мускула, а мазнините да си останат.

„Мислех, че си въобразявам, но сам убедих себе си, че всъщност наблюденията ми са правилни. Когато правя тренировката си с по-сериозни тежести просто след края й се чувствам изморен, а не изтрениран и тонизиран. В същото време тренирайки „леко“ не се натоварвам достатъчно. Какво бихте ме посъветвали?“.
- Пак става дума за останалите аспекти, които би следвало да се комбинират с тренировките – трябва да се спи по 8-10 часа, трябва да се храним 4-5 пъти с качествена храна... Ако всички комплексни елементи не са включени заедно, тренировките няма да вървят. Количеството храна, което приемаме, е много важно. Може да е изцяло чиста храната ни, но да е в повече и да води до натрупване на мазнини.

Фитнесът помага или по-скоро вреди в съчетание с работата в офис среда? Когато в преобладаващата част от времето сме седнали или пък заемаме не особено правилна стойка и това се повтаря години наред, може ли да се стигне до такива деформации на гръбнака и кръста, които да се усложнят от натоварването във фитнеса?
- Ако ходи на фитнес нашият зрител, тези му проблеми от застоялия начин на работа няма да ги има. Може да се пробва натоварване в залата, а може да опита и някакъв друг спорт. Не е казано, че само фитнесът е единственото решение. Тук идеята по-скоро е да има разтоварване на психиката и леко натоварване, а не толкова за моделиране на тялото.

Преодоляно ли е вече мрачното минало на десетките яйца всеки ден, лежането за маса и половото въздържание?
- Високите резултати вървят ръка за ръка с десетките яйца на ден. Това с половото въздържание е малко спорен въпрос, защото по-скоро си е индивидуално за всеки.

„На пръв поглед елементарен, но всъщност не съвсем въпрос: Колко време трябва да продължа да загрявам, преди да започна тренировката си и колко продължителен трябва да е стречингът ми след нея, ако има такъв?“.
- Между 5 и 7 минути загрявка са достатъчни на някой кардио уред. Просто за да влезе тялото в работен режим. За стречинга важи същото. Ако се прави стречинг със собствено тегло, няма проблем. Ако обаче той е преди тренировката, може да се стигне и до контузия. Загряване със стречинг е изключително странно за мен, защото мускулът още не е натоварен и няма смисъл да го разтягаме.

Още подробности от разговора ни с д-р Русев вижте в приложеното видео.

Вашето мнение е от определящо значение за нас и това, което правим. Очакваме всички нови въпроси, реакции и впечатленията на страницата ни във Фейсбук (Съветите на Юлий) или на електронната поща на предаването ни - yuliytop@abv.bg.

Благодарим ви!